Čo robíte vo svojom voľnom čase najradšej vy?

Empatia je veľmi vzácnou vlastnosťou a ak máte vo svojom okolí niekoho, kto ňou bol obdarený, viete, o akých výnimočných ľudí ide. Druhých nesúdia, dokážu sa vcítiť do ich problémov a vždy toho vidia a vedia tak ako si viac. Alebo ste takýmto človekom vy sami?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako to už býva, isté skupiny ľudí majú spoločné isté charakteristické črty. Inak tomu nie je ani pri mimoriadne empatických ľuďoch. Okrem mimoriadnych vlastností ich totiž spája ešte jedna vec – a to ich záľuba, ktorej sa venujú najradšej.

Pýtate sa, o čo ide? Nebudeme vás ďalej naťahovať.

Čítanie fikcie.

Áno, čítate dobre. Psychológovia David Comer Kidd a Emanuele Castano sa totiž rozhodli pozrieť na to, čomu sa empati venujú najradšej. Vysvitlo, že ich najväčšou záľubou je čítanie fikcie.

Ak sa pýtate, prečo práve tento žáner, výskumný tím, ktorý celý výskum zrealizoval má odpoveď aj na toto. Podľa nich je totiž fikcia napísaná tak, že sa venuje skôr popisu jednotlivých udalostí, než psychologickému profilu postáv.

pixabay.com

Čitateľ tak má jedinečnú možnosť postavy si “dotvoriť” a podnecuje ho to k tomu, aby viac rozmýšľal nad motívmi ich správania či nad ich emóciami.

Každá postava nás tak môže naučiť niečo o živote, o hodnotách, stereotypoch, spoločenskom správaní, ale aj o význame našich očakávaní. Čo je tiež skvelé je to, že keďže si postavy vo fikcii dotvárame, žiadnu z týchto kníh nebudeme nikdy vnímať rovnako, keď si ju prečítame po istom časovom odstupe po druhýkrát.

Výsledky štúdie tiež dokázali, že čítanie fikcie nielenže trénuje a zlepšuje našu schopnosť vcítiť sa do situácie druhých, ale rovnako aj zlepšuje naše vzťahy a naše celkové správanie sa v spoločnosti.

Aký žáner preferujete pri čítaní vy? Ak je to práve fikcia, budeme radi, ak sa s nami podelíte o vaše tipy.

Pozri aj: 10 prekvapivých znamení, ktoré sú dôkazom toho, že ste mimoriadne empatickým človekom

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov