To, či je človek naozaj dôveryhodný, vám prezradí táto prekvapivá osobnostná črta.

Podľa čoho sa riadite, ak chcete zistiť, či môžete veriť neznámemu človeku? Väčšinu počúvame svoj vnútorný hlas, pretože nič iné nám neostáva. Vedci však tvrdia, že dôveryhodných ľudí ľahko rozpoznáme podľa tejto výraznej vlastnosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa vedcov najviac môžeme dôverovať ľuďom, ktorí ľahko pociťujú pocit viny. Práve kvôli nemu sa ľahko vedia vcítiť do kože ostatných a preto nebudú robiť niečo, čo by v nich vyvolávalo práve tento nepríjemný pocit viny.

Pocit viny vyhráva nad ostatnými osobnostnými črtami

Photo by Lesly Juarez on Unsplash

Pocit viny dokonca pri štúdii predbehol črty ako otvorenosť, neuroticizmus či prístupnosť. Toto však nie je ten pocit viny, ktorý zažívame, keď urobíme niečo nesprávne a snažíme sa toto konanie napraviť. Podľa odborníkov ide skôr o predvídanie viny,teda o predvídanie tohto pocitu, ktorý už zažil každý z nás.

Je nepríjemné ocitnúť sa v koži obete, ktorú niekto oklamal a sklamal jej dôveru. Preto ak sa vieme skutočne vcítiť do tohto pocitu, urobíme všetko preto, aby sme druhého človeka úmyselne nesklamali a nepodrazili.

Dôvera je pre správne fungovanie spoločnosti kľúčová

Photo by rawpixel on Unsplash

Ak sa obklopujeme ľuďmi, ktorým nemožno dôverovať, čoskoro na to doplatíme nemilým spôsobom. Aj veľké spoločnosti takto prichádzajú o nemalé peniaze. Preto je dôležité, aby sme vedeli rozpoznať ľudí, ktorým stojí za to dôverovať. Pri rozhodovaní vám môže pomôcť aj to, či sa dotyčný dokáže cítiť previnilo. Aspoň tak to tvrdí táto zaujímavá štúdia.

Pozri aj: Čo si o vás ľudia myslia, keď vás vidia po prvýkrát? Na 99% je to týchto 7 vecí

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov