Foto: pexels.com

Iste ste už počuli o tom, že trvá len niekoľko sekúnd, kým si vytvoríme o niekom prvý dojem.

Prvý dojem však nie je všetko. Kým dotyčnú osobu spoznáme lepšie, premelie sa nám hlavou nemalé množstvo myšlienok. Premýšľame, či je ten človek dôveryhodný, čomu sa asi venuje a množstvo ďalších iných vecí. Toto je 7 vecí, nad ktorými pri prvom stretnutí premýšľa väčšina z nás.

Článok pokračuje pod videom ↓

Môžem tomu človek dôverovať?

Aj keď to znie zvláštne, nášmu mozgu trvá len jednu desatinu sekundy, kým vyhodnotí, či je daná osoba dôveryhodná alebo nie. Univerzita Princeton vykonala výskum, v rámci ktorého účastníkom predložili fotografie neznámych ľudí. Jedna skupina mala na ohodnotenie toho, či je osoba dôveryhodná presne jednu desatinu sekundy. Druhá skupina mala toľko času, koľko si zažiadala. Výsledky sa v oboch skupinách zhodovali, čo je dôkazom toho, že náš mozog je v rozhodovaní o dôveryhodnosti skutočne rýchly.

Je tá osoba dostupná?

Máte tetovania? Táto správa vás možno nepoteší. Výskumy totiž dokazujú, že potetované ženy sú vnímané ako promiskuitnejšie, to však neplatí pre mužov. V tomto prípade zohrávajú významnú úlohu stereotypy. Nie je preto výnimkou, že sa od potetovaných ľudí očakáva, že svoje tetovania budú ukrývať napríklad v prípade, ak idú na pohovor a zaujímajú sa o pozíciu bankára.

unsplash.com

Do akej miery je to vodcovský typ?

Táto informácia vás možno prekvapí, no holohlaví muži sú viac vnímaní ako vodcovské typy. Ľudia ich vnímajú ako dominantnejších, odvážnejších a silnejších. Toto však neplatí pre plešatých mužov, len pre úplne holohlavých.

Je ten človek úspešný?

Možno sa to nezdá, no ľudia si všímajú, čo máte na sebe oblečené. Muži, ktorí na sebe majú perfektne sediaci oblek, sú vnímaní ako úspešnejší. Všímajú si tiež, či sa vo svojom oblečení cítite pohodlne a sebavedomo. Čo sa žien týka, neodporúčame príliš krátke sukne a hlboké výstrihy, pretože takto oblečené ženy sú vnímané ako menej spoľahlivé. Stále je totiž platný stereotyp, že tí najmocnejší ľudia sú konzervatívnejší.

Je sebavedomý?

Na túto otázku odpovie napríklad podanie ruky. Sebavedomé podanie ruky je podľa psychológov primerane silné, netrvá príliš dlho a ľudia si pri ňom hľadia do očí. Prisilné podanie ruky môže naznačovať snahu o dominanciu a agresivitu, príliš slabé podanie zas naznačuje nezáujem alebo strach. Ak si nie ste istí, ako na to, použite pri podaní obe ruky. Budete tak vnímaní ako úprimná a priateľská osoba.

unsplash.com

Je ten človek svedomitý?

Túto informáciu odhadnete napríklad na základe stavu topánok. Ak niekto príde na dôležité stretnutie v špinavých topánkach, zrejme nie je príliš zodpovedný alebo nemá o spoluprácu skutočný záujem. Psychológovia tvrdia, že topánky prezradia o človeku naozaj veľa – nielen sociálny status, ale aj vek, príjem a napovedia niečo dokonca aj o emocionálnej stabilite jedinca.

Má rád dobrodružstvo?

Dôležité nie je len to, ako vyzeráte, ale aj to, ako sa pohybujete. Durhamská univerzita vykonala výskum, v ktorom účastníkov požiadala, aby hodnotili ľudí len na základe nahrávok ich chôdze. Výsledky ukázali, že ľudia s ráznou a rýchlou chôdzou boli považovaní za dobrodružných extrovertov. Zároveň však boli vnímaní ako nedostupní. Pomaly kráčajúci ľudia boli vnímaní ako hanbliví a zdržanliví.

Samozrejme, prvý dojem nemusí byť vždy správny.

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov