Foto: Photo by Jeremy Yap on Unsplash

Ktorý je váš najobľúbenejší film?

Na túto otázku sa ľudí pýtal populárny portál LADbible na svojom Twitteri. Ľudia pritom mali možnosť vybrať si zo 4 filmov, ktoré majú absolútne najlepšie hodnotenia na IMDb. Ako toto hlasovanie dopadlo?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ľudia mali možnosť vybrať si zo 4 filmov, a to:

  • Vykúpenie z väznice Shawshank
  • Krstný otec
  • Krstný otec II
  • Temný rytier

Ako favoriti sa ukázali 2 snímky, a to prvá a posledná. “Boj” ale nakoniec vyhral legendárny film Vykúpenie z väznice Shawshank, za ktorý zahlasovalo až 47,4 % respondentov. O 10 % menej (33,9 %) získal Temný rytier.

Krstný otec teda dosť zaostal, za prvú časť zahlasovalo 11,2 % respondentov, za druhú 7,4 %. Darmo, ide síce o skvelé počiny, no Vykúpenie z väznice Shawshank je jednoducho legendou. 

7 životných lekcií, ktoré nás naučil kultový film Vykúpenie z väznice Shawshank

#1: Život nie je vždy fér

Andy Dufrense je odsúdený, aj keď je nevinný. Aj napriek tomu sa však nevzdáva. Bojuje. A nakoniec aj vyhrá.

Život vám veľakrát prinesie ťažké situácie. Niekedy sa vám dokonca bude zdať, že je nespravodlivý. Dôležité je však nikdy nestrácať nádej a snažiť sa zvíťaziť nad akoukoľvek situáciou. Plač vám nepomôže. Snaha áno.

#2: Buďte vytrvalí a nikdy nezabúdajte na svoje sny

Andymu trvalo takmer 20 rokov, kým sa z väznice dostal. Napriek tomu však neprestával veriť a dúfať. Nikdy nestratil nádej. Tým, že po dobu šiestich rokov napísal 1 list týždenne získal dostatok finančných prostriedkov na väzenskú knižnicu.

Zostať svojim snom verný aj v ťažkých chvíľach vôbec nie je jednoduché. Ak to však dokážete, môžete dosiahnuť čokoľvek.

#3: Ak budete s druhými ľuďmi zaobchádzať s rešpektom, budú sa k vám správať rovnako

Aj napriek strašnému zaobchádzaniu dozorcov s väzňami bol Andy vždy zdvorilý. Vedel, kde sa nachádza a rešpektoval hierarchiu väznice i jej pravidlá. Snažil sa nejsť proti situácii, v ktorej sa nachádzal, nakoľko vedel, že by mu to v danej chvíli nepomohlo.

Držať sa tohto prístupu je niekedy v reálnom živote naozaj náročné. Prečo by ste predsa mali rešpektovať niekoho, kto nerešpektuje vás? Nuž, minimálne preto, aby sa cítil zahanbene, keď sa k nemu v budete správať slušne.

#4: Niekedy musíte myslieť inak, než ostatní, aby ste vyriešili problém

Andy používal na zakrytie pripravovaného tunela plagáty  Rity Hayworthovej a neskôr Rachel Welchovej. Nakoniec sa mu ujsť podarilo.

Niekedy sa vzdávame príliš rýchlo a príliš ľahko. Väčšina problémov však má aj svoje riešenia. Niekedy ich len nevidíme. Skúste sa na veci občas pozrieť trochu „inak“.

#5: Nikdy sa nestarajte o to, čo si o vás myslia druhí ľudia

Andy nielenže robil veci, ktorým iní nerozumeli, on sa na ne vyslovene zameral. Vyrezával šachové figúrky, budoval knižnicu, cibril svoje účtovnícke zručnosti – a to aj napriek nepochopeniu druhými. Práve tieto veci mu však nakoniec pomohli vybudovať spojenia, vďaka ktorým sa mu podarilo ujsť.

V živote sa veľakrát bojíme spraviť niečo, po čom túžime, pretože sa príliš zaoberáme myšlienkou: „Ale čo si o mne pomyslia druhí?“. To však nie je spôsob života, ktorý by vám priniesol šťastie alebo úspech. Čím menej vám bude záležať na tom, čo si myslia iní, tým úžasnejší život budete viesť.

#6: Nájdite si priateľov, ktorí tu pre vás vždy budú

Andy a Red sa stali vo väzení najlepšími priateľmi. Navzájom si pomáhali, podporovali sa a zdieľali jeden s druhým všetky svoje starosti, trápenia a tajomstvá.

Možno už viete, ako sa okruh skutočných priateľov preriedi, keď ich potrebujete najviac. Preto si na ich výbere naozaj dajte záležať a dôverujte len ľuďom, ktorí pri vás budú stáť nielen v dobrom, ale hlavne aj v tom zlom.

imdb.com

#7: Vašou najväčšou silou ste vy sami

Ak chcel Andy prežiť, musel sa na seba dokázať úplne spoľahnúť a musel si na 100% dôverovať – a to aj napriek všetkým negatívnym okolnostiam, ktoré sprevádzali jeho minulosť.

V tých najťažších a najtemnejších chvíľach musíte ostať verní predovšetkým sami sebe. Pretože aj keď by vám niekto vzal úplne všetko, vaša vôľa, odvaha a schopnosť bojovať vám ostanú.

iheartintelligence, twitter
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov