Muži sú očividne v signáloch žien viac než zmätení.

Flirtujeme (takmer) všetci. Obyčajný flirt však podľa vedcov nemusí byť taký taký nevinný, ako by sa zdalo. Zistili totižto, že muži sa nevedia jednoznačne vyznať v signáloch, ktoré vysiela flirtujúca žena. Mnohí z nich si  jej záujem vysvetľujú ako automatický súhlas so sexom. A to máva v niektorých prípadoch skutočne fatálne následky. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Paradoxne, najviac činov spojených so sexuálnym násilím sa odohráva vo vysokoškolskom prostredí. Študenti sexuálny záujem spolužiačok vnímajú ako kladnú odpoveď a preto prekračujú povolené hranice. Potom nechápu, prečo zrazu žena nechce a robí „drahoty“. Túto nemilú skutočnosť potvrdila nedávna štúdia.

Flirt neznamená automaticky aj súhlas

Photo by Tord Sollie on Unsplash

Kvôli narastajúcemu počtu znásilnení vyplývajúceho z mylnej interpretácie signálov sa vedci rozhodli zozbierať zopár faktorov, ktoré by mali upozorniť najmä mužov na to, že nejdú správnym smerom.

Nie je nie. Neznamená to áno, ako sa mnohí domnievajú.

V štúdii malo 145 heterosexuálnych študentov vyhodnotiť správanie žien, ako i to, či skutočne dávajú súhlas so sexom. Vedci boli z výsledkov zhrození. Väčšina dobrovoľníkov totižto nevedela rozlíšiť nevinný flirt so súhlasom. Popritom muži  predpokladali, že ak s nimi mala žena nezáväzný sex čo i len jedenkrát, tak to znamená aj automaticky súhlas s ďalším sexuálnym stykom – a to aj v prípade, že žena si definitívne nemá chuť zopakovať predchádzajúcu skúsenosť.

Stále veríme mýtom

Photo by Isaiah Rustad on Unsplash

Bohužiaľ ešte stále v dnešnej spoločnosti prevláda mýtus o tom, že keď žena povie „nie“, tak to vlastne znamená áno. Na to už doplatili mnohé ženy, ktoré sa stali obeťou znásilnenia. I vedci sa snažia podvihnúť povedomie o tejto problematike a preto sa vyjadrujú jasne. Nie je nie a áno je áno. Netreba si tieto dva dosť jasné a jednoznačné pojmy zamieňať.

Preto je potrebné naučiť sa akceptovať odpoveď ženy. Ak si muži nie sú  istí a majú pocit, že žena vydáva zmiešané signály, vždy majú priestor na jednoduchú otázku: „Naozaj to chceš?“ Ak povie áno, až vtedy sa môžu posunúť na ďalšiu métu. Inak by mohli urobiť niečo, čo by ich neskôr mohlo poriadne mrzieť.

Pozri aj: 5 psychologických komplexov, ktoré vám možno potajomky ničia život

peacequarters
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov