Možno ste ani nevedeli, ako veľmi ovplyvňujú váš život…

Nasledovných 5 psychologických komplexov je prítomných v živote takmer každého z nás a s väšinou z nich ste sa už určite niekde stretli. Možno ste len nevedeli, že sa volá práve takto. Iné sa vám zas možno dejú aj práve teraz, akurát si to neuvedomujete, resp. nechcete pripustiť. Dajte si na ne však pozor, s našimi životmi vedia poriadne zatočiť…

Článok pokračuje pod videom ↓

Oidipovský komplex

Zaoberal sa ním už geniálny Carl Gustav Jung a s najväčšou pravdepodobnosťou ste o ňom už počuli. Pomenovaný je podľa gréckeho hrdinu Oidipa, ktorý sa zamiloval do svojej mamy, a preto zavraždil svojho otca, na ktorého tak veľmi žiarlil.

V prenesenom význame môže ísť dnes o prípad tzv. “mamánka”, teda dospelého muža, ktorý je na svojej mame stále až neprirodzene naviazaný. Podobné správanie poznáme samozrejme aj v opačnom garde, kedy má žena až nezdravý vzťah so svojím otcom. Tento prípad nazývame Elektrin komplex.

Komplex Boha

Určie aj vy máte vo svojom okolí niekoho, kto si o sebe myslí, že nemusí rešpektovať žiadne pravidlá a môže všetko, pretože je Boh. Vždy má pravdu, všetko sa mu musí podriadiť a dokonalé je len to, čo vymyslí on.

Postavu človeka trpiaceho komplexom Boha skvele stvárnil Alec Baldwin v staršom filme z roku 1993, V moci posadnutosti. Na otázku, či trpí týmto syndrómom, odpovedal nasledovne: “Pýtate sa ma, či trpím komplexom Boha. Ja som Boh.”

pexels.com

Komplex prenasledovania

Človek trpiaci týmto komplexom si neustále myslí, že je niekým sledovaný a prenasledovaný. To samozrejme veľmi ovplyvňuje jeho kvalitu života a aj každodenné činnosti.

“Prenasledovaný” človek si buď myslí, že ho sleduje jednotlivec, skupina, alebo niekedy dokonca aj celá spoločnosť. Samozrejme je preňho takmer nemysliteľné komukoľvek dôverovať.

Komplex Dona Juana

Z názvu už pravdepodobne tušíte, o čo ide. Ide o komplex, ktorý sa vyskytuje u mužov, ktorí majú neodolateľnú potrebu striedať svoje partnerky tak často, ako iní muži ponožky.

Väčšinou ide o jedincov, ktorí museli v mladom veku prekonať veľmi veľkú traumu, ako napríklad šikanu, fyzické násilie či vážne rodinné problémy. Týmto spôsobom sa teda snažia zdvihnúť si svoje sebavedomia. Žiaľ, to, že sa usadia, je len veľmi málo pravdepodobné.

pexels.com

Trpiteľský komplex

A na záver, trpiteľský komplex. Sme si takmer na 100% istí, že niekoho takéhoto máte vo svojom najbližšom okolí aj vy. Ide o človeka, ktorý sa bude neustále na niečo sťažovať. Je večným trpiteľom, vo všetkom vidí nejakú krivdu a myslí si, že celý svet je proti nemu.

V skratke, ide o naozaj neznesiteľného človeka, ktorému nepomôžete, nech by ste akokoľvek chceli. Zmysel svojho života totiž už našiel – vo večnom sťažovaní sa.

Pozri aj: Oidipov komplex: Ten pocit, keď sa až priveľmi podobáte na matku svojho priateľa. Prečo si vyberáme partnerov na vzor svojich rodičov?

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov