Autor fotky: Engin Akyurt na Pexels

Pochopia ich jedine ľudia, ktorí ňou trpeli alebo trpia.

Mať depresiu je niečo, čo vás poznačí na celý život. Dnes už síce existuje viacero účinných spôsobov jej liečby, no jazvy na duši po nej ostanú na celý život. Pravdou je aj to, že väčšina ľudí, ktorá ju prekoná, o nej nehovorí často, nakoľko je im to nepríjemné – čo je, samozrejme, absolútne pochopiteľné. Týchto 10 nepríjemných právd vám preto nikto nepovie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portálu Your Tango ich prezradila autorka, ktorá depresiou v minulosti sama trpela.

#1 Depresia nie je voľba

Depresia naozaj nie je niečo, čo by ste chceli, alebo čo by ste si dobrovoľne vybrali. Nikto nevstane s tým, že „Oddnes chcem mať depresiu“, rovnako, ako si nikto nedokáže povedať „Oddnes ju mať nebudem“. Je to jednoducho ochorenie a nikoho zaň nemožno obviňovať.

#2 Váš mozog sa stane vaším najväčším nepriateľom

Mať depresiu znamená žiť v hlave s nepriateľom, ktorý bude spochybňovať všetko, čomu ste doteraz verili. A snažiť sa samého seba presvedčiť, že to nie je pravda, nie je naozaj ľahké.

#3 Dobre mienené rady nepomôžu

Ak človeku s depresiou poviete, aby si to nebral tak k srdcu, alebo aby si išiel zacvičiť – že to určite pomôže, je to presne to isté, ako by ste človeku so zlomenou nohou radili, aby to išiel rozchodiť. Niekedy je jednoducho lepšie zahryznúť si do jazyka.

#4 Liečenie je proces

Nikto nemôže čakať, že po nasadení antidepresív alebo po začiatku terapie príde k zlepšeniu hneď na druhý deň. Liečba je, tak, ako samotná depresia, proces. A vyžaduje si čas. Veľa času.

Autor fotky: TOPHEE MARQUEZ na Pexels

#5 Je to ťažké aj pre okolie

Vidieť, že človeku, ktorého milujete, jednoducho nedokážete pomôcť, je veľmi náročné. V tom najťažšom období s vami človek s depresiou možno ani nebude chcieť tráviť čas. To však neznamená, že vás nemá rád. Práve naopak.

#6 Spoliehať sa na antidepresíva je náročné

Prijať fakt, že zrazu ste na ne odkázaní, je naozaj nepríjemné. Je to však nevyhnutná časť celého procesu, bez ktorej to veľakrát jednoducho nepôjde.

#7 Depresia z vás urobí sebeckého človeka

Zrazu vás nebude zaujímať to, ako sa cítia iní, a nebudete vedieť spraviť nič s tým, že im možno ubližujete. Jednoducho na to nebudete mať silu.

#8 Budete premýšľať nad tým, že lepšie by bolo nežiť

Áno, o tomto nehovorí naozaj takmer nikto, no je to jednoducho tak. Ak depresia udrie vo svojej plnej sile, a ak je dlhodobá, človek jednoducho stráca chuť žiť. Depresia jednoducho nie je ako bolesť hlavy – že prejde, keď si dáte tabletku. Je s vami všade. V posteli, v práci, na oslave, v sprche. A tento pocit dokáže byť naozaj neznesiteľný.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov