Foto: Photo by Elijah O'Donnell on Unsplash

Mať depresiu neznamená celý deň sedieť s plačom v kúte…

Veľa ľudí má o depresii veľmi mylné predstavy. Niektorí jú nesmierne podceňujú, iní si ju zas často predstavujú ako stav, kedy človek celý deň nerobí nič iné, než plače. Toto ochorenie však môže mať aj množstvo skrytých prejavov, o ktorých ste doteraz možno ani netušili.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich prehľad priniesol portál The Minds Journal a môžu vám pomôcť zachytiť toto ochorenia včas či už o seba, alebo u niekoho iného.

#1 Stál sa z vás perfekcionista a ste k sebe nesmierne kritickí. Neustále chcete byť “najlepší” – chcete byť najlepší zamestnanec, najlepší šéf alebo najlepší študent. Pramení to však len z vnútorného volania o pomoc a zo snahy dokázať niečo ani nie tak iným, ako sám sebe. 

#2 Máte ťažkosti s prejavovaním negatívnych emócií. Pred všetkými ich radšej dokonale skrývate, len aby si niekto náhodou niečo nevšimol a aby ste nemuseli odpovedať na otázky, na ktoré možno vy sami nepoznáte odpovede. 

#3 Vyhýbate sa situáciám, ktoré nemáte plne pod kontrolou. Neskutočne vás znervózňuje pomyslenie na to, že ešte niečo by vo vašom živote mohlo dopadnúť zle. Doslova sa preto vyhýbate situáciám, ktoré nemáte pevne vo svojich rukách. 

Photo by Alex Iby on Unsplash

#4 Neustále sa snažíte byť vyťažení. Robíte všetko preto, len aby ste nemali ani chvíľku na vlastné myšlienky. Viete totiž, že by vás stiahli na úplné dno. Neustále sa preto niečím zamestnávate. 

#5 Zaujímate sa o životy druhých, no málokomu dovolíte, aby sa dostal do toho vášho. Radšej totiž budete riešiť problémy iných, než tie svoje vlastné. Aj tak sa obávate toho, že by vám jednoducho nikto nepomohol. 

#6 Popierate, že sa vám stalo niečo, čo mohlo depresiu spôsobiť. Druhým hovoríte, že sa predsa “nestalo nič strašné”, aj keď cítite, ako vás to vo vnútri zabíja. Popieranie je však tou najhoršou možnou stratégiou. 

#7 Vaše súkromie je v troskách, na verejnosti preto prezentujete svoje pracovné úspechy. Máte totiž pocit, že je to to jediné a posledné, čo vám zostalo. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov