Foto: Photo by Jonathan Borba from Pexels

Vo vzťahu musí nastať súhra v mnohých oblastiach.

V žiadnom zdravom vzťahu samozrejme nesmie chýbať fyzická príťažlivosť, dôvera či vzájomné rešpektovanie sa, no nemenej dôležitá je aj intelektuálna kompatibilita. Ak je vo vašom vzťahu prítomná, môžete si byť takmer istí, že váš vzťah má potenciál pretrvať roky. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Stretli ste sa už s týmto výrazom? Ak ešte nie, dokonale ho vysvetľuje portál I Heart Intelligence. To, či ste so svojím partnerom intelektuálne kompatibilní, zistíte podľa týchto 7 znakov. 

#1 Máte rovnaké intelektuálne hodnoty

Ako trávite napríklad spoločné večery? Ak si vy čítate knihu a vaša polovička pritom pozerá nejaký zaujímavý dokument, je to úplne v poriadku a vaše intelektuálne hodnoty sú v zhode. Ak by mal však napríklad muž záujem stráviť víkend návštevou rôznych galérií či múzeí a žena túži pozerať mexické telenovely, môžeme predpokladať, že takýto vzťah dlho nevydrží. 

#2 Dokážete spolu viesť dlhé a hlboké konverzácie

Dokážete sa spolu hodiny baviť o zmysle života, o poézii, o filmoch, o umení či hoci aj o politike – vaše konverzácie jednoducho nie sú len plytké a oklieštené rozhovormi o tom, kam pôjdete a čo budete jesť. 

#3 Ten druhý vás dokáže naučiť nové veci

Obaja ste otvorení učiť sa jeden od druhého nové veci. Zaujímate sa o oblasti, ktoré vám navzájom nie sú cudzie a chceli by ste sa o nich dozvedieť niečo viac. Vy niečo nové naučíte svoju polovičku, a ona zas naučí niečo nové vás. 

#4 Máte spoločné sny

Chcete navštíviť podobné miesta a máte podobné predstavy o vašej spoločnej budúcnosti. Ak teda chcete precestovať celý svet, no ten druhý sedí najradšej doma, fungovať vám to žiaľ asi nebude. 

Photo by Luis Quintero from Pexels

#5 Nesúťažíte v tom, kto je lepší

Žiaľ je mnoho párov, kde si to síce dvaja nepriznajú, no napriek tomu medzi sebou súťažia a toho druhého berú ako “konkurenciu”. Chcú zarábať viac ako partner, chcú byť úspešnejší, chú byť lepší. Keď ten druhý uspeje, necítia úprimnú radosť, ale závisť. Ak je to u vás presne naopak, je to znakom práve intelektuálnej kompatibility. 

#6 Máte podobný zmysel pre humor

Veľmi dôležité je mať aj podobný štýl zmyslu pre humor. Ak napríklad vy milujete sarkazmus a váš partner preferuje inteligentnejší humor (samozrejme, treba vedieť rozlíšiť, čo je ešte sarkastické a čo už hlúpe), rozumieť si asi nebudete. 

#7 Vaše sebavedomie pri tom druhom rastie

Ak ste intelektuálne kompatibilní, váš partner vás nebude nikdy ponižovať alebo znehodnocovať vaše postoje, záľuby či vašu prácu – práve naopak. Jeden druhého si budete vážiť a budete sa navzájom podporovať – ako v osobnom, tak i v pracovnom živote. 

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov