Už vás niekedy zaujal nejaký človek, z ktorého sa nakoniec vykľul úplný sociopat?

Sú ľudia, ktorí nás priťahujú. Vyžarujú zo seba niečo silné, čo nevieme opísať. Bez toho, aby sme si vedeli zdôvodniť prečo, bývame radi v ich blízkosti. Priťahuje nás ich energia, vyžarovanie, charizma. Avšak podľa expertov určité vyžarovanie (a rozhodne nemalé) majú aj sociopati. Niečo nás k ním priťahuje, no zároveň nás to niečo neskutočne vyčerpáva. Sociopati zvyčajne majú veľkú charizmu, cez ktorú preniknúť je hotové umenie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak sa chcete vyhnúť sklamaniu, je lepšie vedieť rozlíšiť sociopata, ktorý sa nachádza vo vašom okolí od človeka, ktorý je naozaj charizmatický (v dobrom slova zmysle). Ušetríte tak nielen čas, ktorý by ste mrhali na vzťah s takýmto človekom, ale i energiu. Stačí, keď sa budete sústrediť na týchto 7 znakov.

#1 Je rodeným vodcom

Photo by Helloquence on Unsplash

Byť skvelým lídrom je dar. No podľa expertov i tu môže byť tenká hranica. Mnoho ľudí dokáže svoju vedúcu pozíciu v kombinácii s vnútornou charizmou zneužívať a tak manipulovať okolím. Preto si dajte na takéhoto človeka pozor.

#2 K vrcholu ide aj cez mŕtvoly

Chce od života maximum, no nepozerá sa pritom na druhých. A takýchto ľudí bohužiaľ nie je málo. Sú kedykoľvek pripravení vraziť vám do chrbta nôž, pričom vás presvedčia, že je to len a len pre vaše dobro. Všetko, čo ich zaujíma, je ich vlastné pohodlie.

#3 Všetko robí po svojom

Photo by Rainier Ridao on Unsplash

Toto sa na prvý pohľad môže zdať ako pozitívny znak. Takíto ľudia majú odvahu, idú si za svojím a nezamýšľajú sa nad tým, čo si o nich myslí okolie. To chce určite veľkú dávku odvahy, avšak každá minca má dve strany. Sociopat pre dosiahnutie svojich cieľov neváha ani klamať, ani podvádzať či zneužívať ľudí, ktorí sú vôkol neho.

#4 Je mimoriadne presvedčivý

Sociopat vás dostane presne tam, kde chce. Do slepej uličky, z ktorej niet úniku. I keď cítite, že nemá pravdu, slovami a charizmou vás presvedčí o tom, že vy ste ten, kto sa mýli. Presvedčí vás o tom, čo vyhovuje jemu. A vy na to doplatíte.

#5 Život je preňho jedna veľká párty

Photo by Ian Schneider on Unsplash

Bohémskym životným štýlom chce však zakryť vnútornú neistotu a strach, ktorý sa vynorí vždy, keď ostane sám so sebou. Bez ľudí sa cíti ako ryba na suchu. Samota ho doslova desí, preto sa ju snaží všemožnými spôsobmi prehlušiť.

#6 Ľahko si nájde nových priateľov

A niet sa čomu čudovať. Jeho charizma priťahuje ľudí ako magnet. Preto nemá o priateľov núdzu.

#7 Žije len pre daný okamih

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Sociopat si svoj život vychutnáva plnými dúškami. Nestará sa o to, čo bude nasledujúci deň. Vie, že v prípade potreby mu určite niekto pomôže. Ak sa však ocitnete v jeho blízkosti, hrozí vám, že skončíte ako motýľ, ktorý sa až príliš blízko priblíži k žiarovke. Zhoríte. A ostanú vám len bolestivé jazvy.

Ak aj vy máte v okolí sociopata, dajte si pozor. Nemusíte sa mu úplne vyhýbať, len si skúste stanoviť hranice. A nechoďte k nemu bližšie, než je potrebné.

Pozri aj: Pozor na ne. Toto je 8 varovných signálov, že ste vo vzťahu s nebezpečným sociopatom

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov