Nie je nevera ako nevera, aspoň tak to tvrdia experti.

Väčšina z nás by s neverníkom najradšej vytrela dlážku a vyhodila ho cez zatvorené okno von z nášho života. Avšak podľa vzťahových expertov nie je nevera ako nevera. Sú rôzne druhy. A niektoré z nich sa dokonca dajú odpustiť. Vraj.

Článok pokračuje pod videom ↓

Príčina nevery môže byť rôzna. Toto je 6 najčastejších z nich:

#1 Neistota

Photo by David Fanuel on Unsplash

Možno to bude znieť prekvapivo, ale najmä muž, ktorý sa správa ako ten najväčší mačo, je v skutočnosti vo vnútri veľmi neistý. Preto vyhľadáva ženy, ktoré by mu cez obdiv vliali potrebnú sebadôveru. Neustále potrebuje počúvať o tom, aký je dokonalý a úžasný. Preto podvádza a bude podvádzať. Môžete mu dať (opäť) šancu. No mali by ste myslieť na to, že sklon skĺznuť do cudzej postele a nechať si pohladiť nielen ego bude neraz silnejší ako on.

#2 Závislosť

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Povieme to na rovinu. Nielen závislosť od alkoholu či cigariet, ale aj závislosť od sexu je istý typ diagnózy. Sú jedinci, ktorým jeden partner nestačí. Ak s ním nechcete stráviť v posteli väčšinu voľného času, máte spolu. Tento typ neverníka si bude nedostatok sexu (v jeho ponímaní) kompenzovať niekde inde. Ak s ním chcete ostať, môžete. No aby dokázal bojovať so svojou závislosťou, musí priznať, že má skutočný problém. A to dokáže len málokto.

#3 Strach zo záväzkov

Photo by Chris Benson on Unsplash

Možno ste si všimli, že za všetkým, čo sa vymyká normálu, môže strach, ktorý môže mať tisíc podôb. Ak sa človek bojí, správa sa prinajmenšom neštandardne. Ak sa muž bojí, že sa citovo naviaže na svoju partnerku, snaží sa odpútať záujmom o iné ženy. Ktovie, čo má za sebou. Dokážete mu to odpustiť? V prvom rade sa s ním však musíte porozprávať. Je veľmi dôležité, aby ste mali rovnaký pohľad na spoločnú budúcnosť.

#4 Pomsta

Photo by Dương Trần Quốc on Unsplash

„Ako ty mne, tak aj ja tebe. Podviedla si ma? Tak tu máš!“ Bohužiaľ, ani takéto typy pomsty nie sú ničím výnimočné, avšak vôbec nepomôžu zahojiť rozbitý vzťah. Skôr naopak. Rozdeľujú partnerov do dvoch protichodných táborov. So zdravo fungujúcim vzťahom však takáto pomsta nemá nič spoločné.

#5 Inkompatibilita

Photo by Yoann Boyer on Unsplash

Tak toto vie byť skutočný problém. Občas sa stáva, že si dvaja ľudia v sexe nesadnú. Majú rozdielne túžby, nefunguje medzi nimi chémia alebo partner dokonca môže mať problémy s potenciou. Vtedy je naozaj ťažké nepodľahnúť sympatickému kolegovi. No zo zakázaného ovocia sa môže stať lákavé sústo. A to by ranilo vášho partnera najmä po citovej rovine.

#6 Zvedavosť

Photo by Joshua Ness on Unsplash

Asi snáď každému človeku, ktorý je v dlhodobom vzťahu, občas preletí hlavou myšlienka, aké by to asi bolo s iným či s inou. U niektorých sa však táto myšlienka premení v skutok. Ak sa to ale dozvie partner či partnerka, je to poriadna rana pod pás. Dokázali by ste to odpustiť? Otvorený rozhovor dokáže naozaj veľa. Neraz je i tou najlepšou prevenciou voči nevere. Pretože akonáhle začneme niečo skrývať, zároveň tým otvárame zakázané dvere. A to nie vždy stojí za to…

Pozri aj: Nevera sa dá predvídať. Stačí, ak sa započúvate do hlasu svojho partnera a všimnete si tento znak

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov