Foto: Photo by Štefan Štefančík on Unsplash

Dospelosť srdca nezávisí od nášho veku…

A vlastne, s vekom nesúvisí ani dospelosť ako taká. Niekedy totiž pokojne môže byť mentálne vyzretejší niekto, kto má 15 rokov, než niekto, kto má hoci aj 40. Ako je to však s dospievaním srdca? A ako zistíte, že ho už máte naozaj “dospelé”?

Článok pokračuje pod videom ↓

Na toto sa pozrel portál Thought Catalog a popísal týchto 6 znakov jeho dospelosti. 

#1 Našli ste rovnováhu medzi srdcom a rozumom

…alebo sa o to minimálne snažíte. Už viac nerobíte impulzívne rozhodnutia založené len na citoch, no rovnako tak sa vyhýbate prílišnému racionálnemu analyzovaniu, ktoré väčšinou aj tak k ničomu dobrému nevedie. V každej životnej situácii sa jednoducho snažíte kráčať zlatou strednou cestou, ktorá je kompromisom medzi srdcom a rozumom. 

#2 V ľuďoch vidíte aj to dobré, ale aj to zlé

Ružové okuliare vám už spadli a už na ľuďoch nevidíte len to dobré. Vnímate aj ich negatíva a veľmi dobre viete, že nikto nie je dokonalý. Každý má svoje nedostatky, svoje slabiny, a každý nás môže skôr či neskôr sklamať. Keď to však viete, o to menej vás to potom zraní. 

#3 Už viete, že zlomené srdce nie je koniec sveta

Áno, keď ste niekoho milovali a chceli ste s ním ostať do konca života, samozrejme, že si idete oči vyplakať, avšak zároveň si už uvedomujete, že to nie je koniec sveta. Stále predsa máte svoju rodinu, svojich priateľov, svoju prácu. Viete, že vždy je všetko tak, ako byť má. 

Photo by Flora Westbrook on Pexels

#4 Nebojíte sa vyjadriť svoje negatívne emócie

Žijeme vo svete, kedy je “trendy” vyjadrovať predovšetkým svoje pozitívne emócie a hrať sa na dokonalý život. Vy však viete, že nikoho život nie je dokonalý, a nebojíte sa preto prejaviť ani svoje negatívne emócie – či už pred rodinou, pred kolegami, pred priateľmi alebo na sociálnych sieťach. Viete totiž, že najsilnejší je ten, kto dokáže poukázať na svoju dočasnú slabosť. 

#5 Vaše štandardy sú vyššie ako niekedy

Viete, čo si zaslúžite, a neakceptujete nič menej. Svoje štandardy ste oproti minulosti zdvihli a už to viac nemienite meniť. Už ste totiž pochopili, že mať vysoké štandardy nie je sebecké. Je to len prejavom sebalásky a sebaúcty. 

#6 Vidíte svoju vlastnú hodnotu

Jednoducho už viac nepotrebujete, aby vás o nej presviedčali druhí. Viete, aká je vaša hodnota, no nezaujíma vás, či ju vidia aj iní. Už totiž viete, že nikdy sa nezavďačíte každému, a nech spravíte čokoľvek, stále sa nájde niekto, kto bude nespokojný. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov