Akým 6 mýtom verí väčšina z nás?

Zaujímavé štatistiky odhalili, že približne každý štvrtý človek trpí nejakou duševnou poruchou. Samozrejme, mnoho z nich o tom ani nevie a teda ani nikdy nebudú liečení. Duševnému zdraviu sa  celkovo prikladá akási menšia pozornosť, a pritom je pre nás tak dôležité. Je to viac, než len naše pozitívne či negatívne pocity. Duševné zdravie sa nedá liečiť rovnako ako fyzické. Keďže všetko sa odohráva veľakrát len v našej hlave, je oveľa komplikovanejšie tomu celému porozumieť. A práve preto by sme o tom mali vedieť viac. Začnime napríklad týmito 6 mýtmi, ktoré ste doteraz možno považovali za pravdivé.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Nie je normálne byť naštvaný

Všetci sme len ľudské bytosti. Bytosti s emóciami. A hnev je tiež len jedna z nich. Je úplne normálne – zdravé, byť naštvaný. Je normálne cítiť hnev, pretože jeho účelom je pomôcť nám prežiť v momentoch ohrozenia.

#2 Liečba je jediné riešenie

Ak ste fyzicky chorí, dostanete lieky alebo patričnú lekársku starostlivosť, ktorá vás vylieči. Bohužiaľ, pri duševnom zdraví to tak nemusí platiť. Silné antidepresíva a iné pilulky niekedy nemusia pomáhať, práve naopak, môžete sa cítiť znepokojení svetom okolo seba a jediná vec, ktorú chcete urobiť, je ignorovať každého a ísť spať.

unsplash.com

#3 Mentálne ochorenia nemožno liečiť

Áno, ide o komplikované záležitosti, ale to neznamená, že sa nedajú liečiť, alebo aspoň zmierniť na úplne minimum. Pre niektorých je to ťažšie, ale pomoc odborníka, podporných skupín a hlavne trpezlivosť dokážu urobiť zázraky.

#4 Ľudia trpiaci duševnými chorobami sú zvyčajne násilnícki

Väčšina väzňov a vrahov to má v hlave trochu popletené a preto konajú tak, ako konajú. Ak však niekto trpí duševnou chorobou, nemusí to nevyhnutne znamenať, že patrí medzi násilníkov.

#5 Mentálne choroby si nevyžadujú odbornú pomoc

Ak bojujete s duševnou chorobou a máte strach alebo sa hanbíte obrátiť na profesionálnu pomoc, verte mi, že nie ste jediný. Ale uvedomte si jedinú vec: nemusíte to ťažké bremeno nosiť sami. Sú tu ľudia, ktorí vás dokážu pochopiť a ktorí vám dokážu pomôcť. Od psychológov, cez psychiatrov až po bezplatné linky, kde môžete zavolať, ak sa potrebujete s niekým porozprávať.

#6 Porucha stravovania nie je druh duševného ochorenia

Porucha príjmu potravy JE duševná choroba. Nízka váha a málo jedla sú len vonkajšie prejavy. V skutočnosti sa celá táto choroba odohráva v hlave. Je to veľmi vážna a nevyspitateľná choroba, ale to neznamená, že sa z toho nedá s pomocou okolia dostať.

unsplash.com

Pozri aj: 6 najväčších lží, ktoré nám spoločnosť neustále podsúva, no pritom vôbec nie sú pravdivé

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov