Vzťah sa nekončí len pre neveru. Príčiny môžu byť aj zdanlivo banálnejšie.

Mnoho vzťahov v dnešnej dobe stroskotáva nie kvôli nedostatku lásky, ale kvôli presvedčeniu, že vzťah sa akosi bude rozvíjať sám, bez pričinenia oboch partnerov. O vzťah sa však treba neustále starať. Nebrať ho ako samozrejmosť. Aj veci, ktoré sa na prvý pohľad javia ako banality, môžu byť v konečnom dôsledku príčinou rozchodu. Ak chcete, aby váš vzťah pretrval čo najdlhšie, skúste popracovať na odstránení týchto piatich drobností.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak k nim vo vašom vzťahu dochádza na dennodennej báze, určite sú znakom toho, že niečo nie je v poriadku.

#1 Apatia

Photo by Daniel Apodaca on Unsplash

Apatia je pocit, keď vám je prakticky všetko jedno. Je to zosilnená ľahostajnosť, ktorá vo vzťahu skutočne nemá miesto. Podľa viacerých expertov je apatia oveľa horšia než nenávisť – tá v nás prebúdza aspoň aké-také emócie. Tie sú pri apatii na poslednom mieste. K apatii najčastejšie dochádza, keď vo vzťahu odznie prvý nával eufórie a šťastia a nastupuje (niekedy krutá) realita.

#2 Sebeckosť

Photo by Taylor Harding on Unsplash

Ak niekoho skutočne milujete, dokážete z času na čas zabudnúť na seba a myslieť na potreby partnera. Neznamená to, že sa stanete jeho slúžkou či jej otrokom. To by bola chyba. Je to nezištný prejav lásky, po ktorej túži každý z nás. Ak však nedovidíme ďalej ako na špičku nosa a neustále čakáme, že sa celý svet bude točiť len okolo nás, len veľmi ťažko si vybudujeme dlhodobý vzťah.

#3 Neustále vyhýbanie sa partnerovej spoločnosti

Photo by Oleg Sergeichik on Unsplash

Každý z nás potrebuje chvíľku pre seba. Vtedy sa úplne ponoríte do seba a zabudnete na okolitý svet. Vychutnávate si samotu, pri ktorej nikoho nepotrebujete. Dokonca ani svojho partnera. Ak však budete neustále svoju polovičku odsúvať na vedľajšiu koľaj, môže jej to veľmi ublížiť. Kto sa už dobre cíti vo vzťahu, v ktorom je neustále odmietaný?

#4 Neustále klamstvá a zmes poloprávd

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Vo vzťahu je dôvera skutočne kľúčová. Ak však začnete raz klamať partnerovi či partnerke, ľahko sa vám to môže vymknúť z rúk a vy už nebudete vedieť, čo je pravda a čo je lož. Preto stavte na úprimnosť. Aj nepríjemné veci sa dajú povedať prijateľným spôsobom, keď zvolíte správny prístup. Lož má krátke nohy. A v prípade vzťahu to platí dvojnásobne.

#5 Nekontrolovateľný stres

Photo by Jonathan Rados on Unsplash

Stres sa v menšej či väčšej miere týka každého z nás, avšak je dôležité držať ho pod kontrolou. Mnohé páry však robia zásadnú chybu v tom, že si stres nahromadený v práci ventilujú práve na sebe. Tak ubližujú tým, koho majú paradoxne najradšej. Partner či partnerka sa tak premení na hromozvod. Ak je takéto správanie jedného z partnerov na každodennej báze, vzťah nebude mať dlhé trvanie.

Úspešný a harmonický vzťah si vyžaduje pozornosť, robenie kompromisov a nezištnú lásku. Bez toho to nejde.

Pozri aj: Ako sa so svojím partnerom držíte za ruky? O vašom vzťahu to totižto prezrádza veľmi veľa

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov