Foto: pixabay.com

Čaká vás dôležitý pracovný pohovor?

Zmena práce je vždy do istej miery stresujúca – a to bez ohľadu na to, či ju meníte z vlastnej iniciatívy alebo preto, že jednoducho musíte. Existuje však zopár psychologických trikov, ktoré vám pri pohovoroch dodajú potrebné sebavedomie – sú totiž zárukou úspechu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich prehľad priniesol portál Brightside a určite sa zíde každému. 

#1 Vyhnite sa pondelkom a piatkom

Ak vám dá personalista možnosť vybrať si deň, kedy sa na pohovor dostavíte, určite sa vyhnite pondelkom a piatkom. Pondelky sú totiž náročné pre každého a ľudia z HR oddelení nie sú výnimkou. V piatky by sa zas na vás už nemuseli naplno sústrediť. Štatisticky je najlepším časom na pohovor utorok, a to medzi 10:00 – 15:00.

#2 Dámy, pozor na pančušky

Prvý dojem je nesmierne dôležitý a či sa to niekomu páči alebo nie, závisí aj od nášho oblečenia. Ak prídete na pohovor v šatoch alebo v sukni bez pančušiek, pôsobí to vulgárne a na personalistov to robí zlý dojem. Samozrejme si k nim ale zvoľte uzatvorenú obuv, inak by to malo opäť opačný efekt. 

Foto: Photo by mentatdgt from Pexels

#3 Nepoužívajte slová vyjadrujúce neistotu

Prehnané sebavedomie vám prácu získať nepomôže, no to ani nedostatok sebavedomia čí prílišná váhavosť. Vyhnite sa preto používaniu slov, ktoré by poukazovali na vašu nerozhodnosť či neistotu. 

#4 Pozor na úsmev

Kamenná tvár síce tiež nie je v poriadku, no personalisti vo všeobecnosti neprijímajú ľudí s príliš širokým a častým úsmevom, a to z prostého dôvodu – takýto kandidát vyzerá jednoducho neseriózne. Výnimkou je obsadzovanie pozícií napr. v oblasti predaja či služieb pre zákazníkov – vtedy je takýto úsmev, naopak, vítaný. 

#5 Nenapíšte do svojho CV všetko

Väčšina pohovorov má svoju presnú štruktúru, v rámci ktorej nikto nikoho neprekvapí. Personalisti dookola kladú tie isté otázky a dostávajú tie isté odpovede – presne tie, ktoré počuť chcú. Nenapíšte však do svojho CV všetko a nechajte si nejaké eso v rukáve. Na pohovore následne povedzte, že by ste niečo radi doplnili. Okamžite tým zaujmete. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov