Prečo opúšťame tých, ktorých stále milujeme?

Všetky rozchody zanechávajú po sebe bolestivú stopu. Nie je však jednoduché vypustiť z hlavy človeka, s ktorým ste prežili určitý čas života a verili ste, že je vaším ideálnym partnerom. Navzájom ste sa milovali a otvorili si srdcia. Preto rozchod dokáže poriadne raniť. Dnes si predstavíme 5 najčastejších príčin, kvôli ktorým ľudia opúšťajú svojich (takmer) ideálnych partnerov, a to aj keď ich stále milujú. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Výsledky nedávnej štúdie však poukázali na prekvapivý fakt, ktorý ukazuje, že koniec neznamená vždy úplný koniec. I naďalej ostávame s naším partnerom nejakým spôsobom spojení, a to najmä v prípade, ak sme boli presvedčení o tom, že je skutočne „ten pravý“.

Potvrdila to štúdia, ktorej sa zúčastnilo takmer tisíc ľudí. Ukázalo sa, že až neuveriteľných 70 percent respondentov stále myslí na svojho bývalého partnera. Takmer 50 percent žien by sa nebránilo sexu s mužom, ktorého považovali za spriaznenú dušu. Muži sú takémuto styku naklonení ešte oveľa viac. Nebránilo by sa mu až 65 percent mužských respondentov. Avšak tieto čísla neostávajú len v teoretickej rovine. S bývalým partnerom má styk až 45 percent ľudí. Otázka teda znie, prečo sa ľudia rozchádzajú s tým, kto je v ich očiach takmer dokonalým partnerom? Tu je 5 najčastejších dôvodov:

#1 Strata dôvery – 28%

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Dôvera je základný kameň každého vzťahu. Bez neho nemôžeme nič vystavať. Ak nám náš partner neustále klame, pričom sa zapletie do pavučiny klamstiev a poloprávd, je to jasný signál toho, že niečo nie je v poriadku. Môže byť na prvý pohľad dokonalý, ale ak mu nemôžeme dôverovať, vzťah nám prinesie viac trápenia než radosti.

#2 Nedostatočná komunikácia – 27%

Photo by Tomasz S. on Unsplash

Ak váš partner zaryto mlčí ako partizán, len ťažko sa dostanete ku koreňu problému. Podľa viacerých odborníkov je oveľa lepšie, keď sa ľudia hádajú, než keď urazene mlčia. Komunikácia vo vzťahu taktiež zohráva kľúčovú rolu. Ak chýba, chýba naozaj niečo podstatné.

#3 Neúprimnosť – 26%

Photo by Conor Sexton on Unsplash

Neúprimnosť ide často ruka v ruke s klamstvom a stratou dôvery. Preto sa taktiež ocitla na popredných priečkach v rebríčku najčastejších dôvodov rozchodu so „spriaznenou dušou“.

#4 Nedorozumenia – 21%

Photo by sergio souza on Unsplash

K bežným nedorozumeniam dochádza pomerne často v každom zdravo fungujúcom vzťahu. Nemalú rolu v tom zohrávajú drobné komunikačné nezrovnalosti medzi pohlaviami. Málokedy však býva príčinou rozchodu maličkosť. Vo väčšine prípadov ide o väčšie nedorozumenie, ktoré akosi partneri nemajú čas či chuť si vysvetliť.

#5 Strata záujmu – 17%

Photo by Štefan Štefančík on Unsplash

Jednou z najhorších vecí býva, keď nám partner začne byť jednoducho ľahostajný. Vtedy už sotva môžeme vravieť o láske. Ak sa z milovaného partnera stane spolubývajúci, neraz to vyústi až do rozchodu. Človek, ktorého sme milovali a považovali ho za spriaznenú dušu, nám jednoducho zovšednel. Preto je dôležité myslieť na prevenciu a robiť všetko možné, aby sa to nestalo.

Pozri aj: Psychológovia varujú: Táto jediná vec dokáže zruinovať aj absolútne perfektný vzťah. Dajte si na ňu pozor

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov