Stačí jediná vec a i ten najsilnejší vzťah sa môže rozpadnúť.

Môžeme predpokladať, že drvivá väčšina z nás nechce úmyselne ublížiť svojmu partnerovi. A predsa sa to stáva. V snahe „pomôcť“ narobíme viac škody než úžitku. Vaša vzájomná láska môže byť skutočne silná. Avšak na to, aby sa vzťah skončil, stačí podľa psychológov táto jediná vec. Je to vlastnosť, ktorú totižto neznesie nikto. Ani ten najmilovanejší partner na svete.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak ju v sebe máte, je lepšie zaradiť spiatočku a urobiť všetko preto, aby ste ju vytrhli aj s koreňom. Pretože práve ona dokáže definitívne zničiť každý vzťah.

Nesnažme sa zmeniť partnera

Photo by Tachina Lee on Unsplash

Tou najnegatívnejšou vlastnosťou vo vzťahu je určite neustála kritika partnera. V snahe „napraviť ho“ ho neraz podrobujeme každodennej kritike. Myslíme to dobre, no zabúdame na to, že i cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami. Ak sa partner bude pri nás cítiť totálne neschopný, je logické, že podvedome prestane vyhľadávať našu prítomnosť. Veď kto by sa dobrovoľne a rád vracal k človeku, ktorý ho pri každej príležitosti upozorní na všetky jeho nedostatky?

Všetko je chyba niekoho iného

Photo by christian ferrer on Unsplash

Prehnane kritickí ľudia dokážu dokonale otráviť život. Sú presvedčení o tom, že všetko vedia najlepšie a nikto ich nedokáže predčiť. Len oni vedia, ako sa správe varí slepačia polievka, vo všetkom potrebujú mať systém a Boh vás ochraňuj, ak niečo urobíte inak ako oni. Môže to byť absolútna banalita. Ale kritik má zrak orla a všimne si kadečo. Preto si takíto ľudia oveľa ťažšie nájdu partnera. Aj tá najväčšia láska sa rozplynie ako para, keď sa človek neustále nachádza pod paľbou kritiky.

Kritiku berieme ako útok

Photo by Parker Whitson on Unsplash

Akonáhle nás niekto začne kritizovať, automaticky prechádzame do obranného režimu. Iné je dobrá rada, ktorú nám druhá strana poskytne, keď o ňu požiadame. Ale kritika takmer vždy vyústi do protiútoku. Preto by sme to mali mať na pamäti, keď sa chystáme niekoho „zlepšovať“.

Ďalším nemenej dôležitým faktorom je psychologický aspekt kritiky. Kritik sa tak automaticky dostáva do dominantnej pozície, zatiaľčo kritizovaný sa cíti byť podriadený. Každý z nás má svoju hodnotu a túži, aby ho partner uznal a prijal takého, aký je. Ak chceme zmeniť druhého človeka, musíme sa zmeniť sami. Miesto neustálej kritiky ho radšej pochváľme. Hoci aj za rannú šálku kávy, ktorá rozhodne nie je samozrejmosť.

Pozri aj: Robíte v spoločnosti túto vec? Štúdia dokázala, že ju robia ľudia, ktorí sa cítia osamelo

hackspirit
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov