Identifikovať sociopata môžete aj z naoko nevinných ranných rituálov.

Sociopati sú medzi nami a s najväčšou pravdepodobnosťou sa nachádzajú aj vo vašom okolí. Majú šarm, pričom vedia dokonale zmanipulovať svoju obeť. Ako ich však rozoznať? Vedci prišli na to, že i keď každý z nich je originál, predsalen majú niektoré črty spoločné. Spoznať sociopata vám pomôže i to, ak budete sledovať jeho ranné rituály. Teda ak máte to (ne)šťastie a bývate v spoločnej domácnosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hlavným mínusom sociopatov je fakt, že im chýba akákoľvek empatia a vo vzťahu sú nanič partnermi. Zato na druhej strane, šarmu majú nadostač. To však na fungovanie vzťahu rozhodne nestačí. To, či máte pri sebe takéhoto človeka, môžete rozpoznať pomocou týchto ich 5 „fascinujúcich“ ranných rituálov.

#1 V kúpeľni trávia priveľa času

pexels.com

Ak vaša polovička strávi ráno v kúpeľni viac času než vy, zbystrite pozornosť. Všetko musí byť dokonalé a používa nadmerné množstvo produktov? Ak jeho/jej správanie hraničí s narcizmom, môže ísť o jeden zo skrytých prejavov sociopatie.

#2 Vyhýbajú sa ľuďom

I keď to môže znieť paradoxne, podľa vedcov jeden z prejavov asociálnych ochorení môže byť aj nadmerné vyhýbanie sa druhým ľuďom. A to aj v spoločnej domácnosti. Sociopat sa môže izolovať či úmyselne naťahovať čas, aby prišiel do minimálneho kontaktu s ostatnými. Preto aj ráno môže predstierať spánok, len aby sa nemusel s nikým púšťať do žiadneho dialógu.

#3 Nadmerne sledujú filmy či seriály

Photo by Jeremy Yap on Unsplash

Môže ísť doslova o závislosť. Počas voľnej chvíľky siahne po telefóne a naplno prežíva fiktívny život postáv na obrazovke. Podľa všetkého sa snaží „okukať“, ako sa má človek správať. Pretože sociopatom chýba cítenie a empatia, pokúšajú sa to naučiť práve zo seriálov.

#4 Sústreďujú sa výhradne len na seba

Všetko je len o nich. A byť v okolí takéhoto človeka môže byť krajne vyčerpávajúce. Len on je ten, kto všetko vie, alebo naopak, len jeho problémy sú dôležité. Váži si len sám seba, ostatných vyhľadáva len vtedy, keď z nich má nejaký benefit. A takéto nastavenie má už od rána. Preto ak sa vám ho podarí „odchytiť“ v kúpeľni, nečakajte, že sa vás spýta, akú ste mali noc. Vôbec ho to nezaujíma.

#5 Správajú sa riskantne

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Sociopat miluje riziko. Jeho správanie je krajne nepredvídateľné. To, čo naňho platilo včera, dnes už neplatí. Nekoná racionálne, skôr robí vecí impulzívne, hoci to nemusí byť to najlepšie riešenie. Nikdy pri ňom nemáte istotu, no jedno je však isté. Väčšinou vám už hneď ráno dokáže poriadne skaziť celý deň.

Všetci však máme možnosť voľby. Svoj život si vytvárame sami. Preto ak vám nevyhovuje vzťah s takýmto človekom, len vy to môžete skutočne zmeniť.

Pozri aj: Pozor na ne. Toto je 8 varovných signálov, že ste vo vzťahu s nebezpečným sociopatom

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov