Foto: Pexels

Možno sa vám nebudú páčiť, no fungujú.

Peniaze. Sú to čísla na účte, papierové bankovky, kovové mince. A predsa majú taký veľký vplyv na naše životy. Často sa stretávame s radami o tom, ako zbohatnúť rýchlo alebo ako investovať do „najlepších“ akcií.

Článok pokračuje pod videom ↓

No dnes vám ponúkneme iný prístup – 20 krátkych rád o peniazoch, ktoré nie sú „sexy“, možno sa vám nebudú páčiť, ale mali by ste sa nimi začať riadiť.

1. Žite podľa svojich možností: Tento starý „otcovský“ výrok je stále aktuálny. Nepôsobte si dlhy a nemíňajte viac peňazí, než si môžete dovoliť.

2. Naučte sa rozpoznať potrebu od želania: Potrebujete nový mobilný telefón alebo len chcete mať ten najnovší model? Učenie sa rozpoznávať skutočné potreby od želaní vám pomôže ušetriť peniaze.

3. Založte si núdzový fond: Život nás občas prekvapí nečakanými výdavkami. Založte si núdzový fond, ktorý vám poskytne finančnú istotu v týchto situáciách.

4. Plánujte svoje výdavky: Rozpoznanie, kedy a na čo míňate peniaze, je dôležitým krokom k lepšiemu finančnému rozhodovaniu. Vytvorte si rozpočet a dodržiavajte ho.

5. Vyhnite sa dlhom: Dlhy sú ako bumerang – vrátia sa späť s ešte väčšími problémami. Ak sa im môžete vyhnúť, urobte to.

6. Investujte do seba: Či už ide o vzdelanie, zdravie alebo osobný rozvoj, investícia do seba je najlepšou investíciou, akú môžete urobiť.

7. Naučte sa povedať „nie“: Občas je ťažké odolať pokušeniu míňať peniaze na zbytočnosti. Naučte sa povedať „nie“ a ušetrite si peniaze na dôležitejšie veci.

Pexels

8. Buďte trpezliví: Finančný úspech neprichádza cez noc. Buďte trpezliví a pracujte na svojich cieľoch krok za krokom.

9. Diverzifikujte svoje investície: Neponárajte všetky svoje peniaze jedinej investície. Diverzifikácia zníži riziko straty a pomôže vám dosiahnuť lepší výnos.

10. Vytvorte si pasívny príjem: Investujte do akcií, nehnuteľností alebo podnikania, ktoré vám prinášajú pravidelný pasívny príjem bez nutnosti každodennej práce.

11. Šetrite na dôchodok: Čím skôr začnete šetriť na dôchodok, tým viac peňazí budete mať „na staré kolená“.

12. Poučte sa z finančných chýb: Ak ste urobili finančnú chybu, namiesto toho, aby ste sa nad tým rozčuľovali, sa z nej poučte a nabudúce urobte lepšie rozhodnutia.

13. Využite daňové úľavy: Zistite, aké daňové úľavy môžete využiť a maximalizujte svoje úspory.

14. Udržujte si dobrú kreditnú históriu: Dobrá kreditná história vám umožní získať lepšie úrokové sadzby pri žiadosti o pôžičku alebo hypotéku.

15. Nakupujte výhodne: Využívajte zľavy, kupóny a akcie, aby ste ušetrili peniaze pri nákupoch.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov