Foto: pixabay.com

Nielenže vám rozšíria obzory, ale zároveň ich môžete využiť vo svoj prospech.

Ľudská myseľ našťastie vedcov nikdy neprestane fascinovať. Čím hlbšie ju skúmajú, tým sa pred nimi viac odkrývajú kúzelné zákutia ľudskej psychiky. Pri skúmaní prídu neraz na niečo zaujímavé, bola by preto škoda sa o to nepodeliť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Týchto 12 skutočne zaujímavých psychologických faktov môžete využiť v praxi.

#1 Kreatívnejší sme, keď sme unavení

Photo by Rachael Gorjestani on Unsplash

Keď ste skutočne vyčerpaní, no nemôžete zaspať, skúste sa pustiť do nejakej kreatívnej činnosti. Možno vás to prekvapí, no práve v tomto čase nám môžu zísť na um tie najlepšie kreatívne nápady. Preto hor sa do tvorivosti.

#2 Ignorujeme tých, ktorí nás milujú, no trápime sa pre tých, ktorí nás ignorujú

My, ľudia, sme niekedy zvláštni. Dobré berieme ako samozrejmosť, zatiaľ čo celú našu pozornosť venujeme negativite. Nestačí, keď nás pochváli 99 ľudí. Chceme, aby nás pochválil aj ten posledný. Ak nás niekto nemusí, dokážeme sa preto poriadne trápiť. A horlivo uvažujeme, prečo je to tak.

#3 Racionálnejšie sa rozhodujeme, keď premýšľame v cudzom jazyku

V cudzom jazyku sa premýšľať naozaj oplatí. Ak premýšľame v rodnom jazyku, sme oveľa viac náchylnejší prikláňať sa k emočným rozhodnutiam. Preto, ak si potrebujete zachovať chladnú hlavu, skúste sa „prepnúť“ do iného jazyka.

#4 To, ako sa správame k čašníkom, veľa napovie o našom charaktere

Photo by Petr Sevcovic on Unsplash

Experti tvrdia, že by sme nikdy nemali dôverovať človeku, ktorý sa správa k čašníkom ako hulvát. Jeho správanie sa totiž svedčí o jeho skutočnom charaktere.

#5 Ak sa pustíme do toho, čoho sa bojíme, budeme šťastnejší

„Ak sa niečoho bojíš, tak to urob,“ radí stará múdrosť a je v nej skutočne ukrytá veľká pravda. Ak prekonáme svoj strach, budeme sa cítiť oveľa lepšie a šťastnejšie.

#6 Ak budete hovoriť o svojich cieľoch,  znižujete tým pravdepodobnosť, že ich dosiahnete

Ak máte cieľ, choďte si za ním. Nemusíte ho nikomu vešať na nos. Podľa psychológov, keď začneme s okolím diskutovať o našich snoch, rapídne si znižujeme svoje šance, že ich skutočne dosiahneme – pretože okolie do nás neraz zaseje pochybnosti, a tie naozaj nepotrebujeme.

#7 Pri strate telefónu je úroveň prežívaného stresu podobná, ako keby ste museli navštíviť zubára vo váš svadobný deň

Photo by Riccardo Mion on Unsplash

Táto smutná skutočnosť dokazuje, akí závislí sme na svojich mobiloch. Dokonca existuje aj nomofóbia – fóbia, ktorá sa týka práve strachu zo straty telefónu.

#8 Klebetením strávime až 80 % času

A podľa odborníkov je to úplne v poriadku. Ohovárame všetci, muži dokonca rovnako ako ženy. Takže sme si kvit.

#9 Deti milénia sú zamestnancami s najčastejším výskytom depresie

K depresii či úzkosti sa priznal 1 z 5 zamestnancov z generácie mileniálov. Je to viac než dosť. Aj to svedčí o tom, že sa treba naučiť hovoriť o mentálnom zdraví.

#10 Len 4 minúty nám stačia na to, aby sme sa zamilovali

Photo by Ryan Jacobson on Unsplash

Áno. Hormóny pracujú skutočne rýchlo. Zamilujeme sa v zlomku okamihu. No “odľúbiť sa“ nám zaberie neskutočné množstvo času. Je to nefér, však?

#11 Emócie môžu pomôcť predpovedať budúcnosť

Všetci sme už zažili TEN pocit, keď sme jednoducho vedeli, že sa niečo stane. Nevedeli sme to vysvetliť, len sme si boli istí, že sa oplatí dôverovať vnútornému pocitu. Tento jav potvrdzuje aj psychológia, ktorá tvrdí, že šiesty zmysel sa oplatí počúvať.

#12 Môžeme kontrolovať priebeh snov

Photo by Johannes Plenio on Unsplash

Táto práca s vedomím sa nazýva lucídne snívanie. Umožňuje vám udržať si (takmer) absolútnu kontrolu nad vaším snom.

curiousmindmagazine
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov