Láska nemá síce žiadne pravidlá, avšak každý naplnený vzťah prechádza týmito 10 štádiami.

Dokonalý, harmonický a najmä láskyplný vzťah. Dá sa to dosiahnuť, alebo je to len poklad na konci dúhy, ktorý nemá zmysel hľadať? Vedci i ľudia sa zhodnú na jednom. Krásny vzťah mať môžete. Všetci, ktorí ho dosiahli, si ho však museli najprv vybudovať, pričom prechádzali cez týchto 10 štádií.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak ich zaznamenáte aj vo vlastnom vzťahu, je to znamenie, že idete po správnej ceste.

#1 Poblúzenie

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Zažili sme to snáď všetci. Keď sme čerstvo zamilovaní, nevieme myslieť na nič iné, než na objekt nášho záujmu. V bruchu máme celý kŕdeľ motýľov a tešíme sa na každú chvíľu, ktorú môžeme zažiť s milovanou osobou. Aj neskôr počas vzťahu potom na tieto okamihy radi spomíname.

#2 Začneme si všímať nedostatky

A to je (prekvapivo) úplne normálne štádium vzťahu. Keď nám z očí spadnú ružové okuliare, zrazu si všimneme, že partner za sebou všade necháva ponožky, opakuje tie isté chyby, no my si zároveň uvedomíme, že ho napriek tomu milujeme.

#3 Nevyhnete sa zmene

Photo by Anthony Tori on Unsplash

Nikto z nás nie je stále rovnaký. A chvalabohu za to, že je to tak. I samotný vzťah prechádza určitou premenou. Najlepšou možnosťou je, keď sa menia obaja partneri. Malo by to tak byť. Pretože práve tak sa vyvíjame. No ak sa jeden z nich stále tvrdohlavo drží pomyselných istôt, vo vzťahu to môže spôsobiť značné výkyvy.

#4 Porozumenie

Toto štádium by malo prísť po etape, kedy sa nevyhnete vzájomným turbulenciám. Ak však pochopíte, že sa naozaj milujete a dokážete prijať aj rozdielnosť partnera, vyhrali ste. Práve ste na vlastnej koži zistili, čo je to porozumenie.

#5 Objavovanie

Photo by Vladimir Kudinov on Unsplash

Teraz trošku prekročíme obvyklú zónu pohodlia. Možno aj vy zistíte, že túžite vo vzťahu objavovať niečo nové. Nikdy úplne nespoznáte človeka, ktorého milujete. A to je na tom to prekrásne. Preto vám prajeme veľa chuti do vzájomného objavovania.

#6 Vzájomné prepojenie

Ak ste sa dostali do tohto štádia, nebude pre vás nezvyčajné čítať partnerove myšlienky. Už si rozumiete a nie vždy na to, čo si chcete vzájomne povedať, potrebujete slová. Jednoducho cítite jeden druhého a to je dar.

#7 Pochybnosti

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Pochybnosti budú. Ak ešte neboli, určite vás čakajú za rohom. Každý sa občas zamyslí nad tým, ako by mu asi bolo s iným partnerom. Je to normálne. Dôležité však nie sú pochybnosti, ale výsledok. A tým väčšinou býva partner, ktorý bol pri vás nielen v príjemných, ale i v krízových situáciach vášho života.

#8 Poďme sa rozprávať o sexe

Po rokoch opadne každá vášeň. Možno aj vám bude príjemnejšie zaspať v partnerovom objatí, než nacvičovať krkolomné milostné polohy. Ak však robíte to, čo vám obom vyhovuje, je všetko v poriadku. Nemusíte sa riadiť žiadnymi príručkami.

#9 Dôvera

Photo by Milan Popovic on Unsplash

Prichádzame k jednému z najdôležitejších štádií zdravého a fungujúceho vzťahu. Dokážete si vzájomne dôverovať? Neťahá vás to do partnerovho telefónu? Ak voči nemu pociťujete dôveru, máte vo vzťahu ingredienciu, ktorá má nevyčísliteľnú hodnotu.

#10 Duchovné prepojenie

Na záver sa dotkeme duchovnej stránky vzťahu. Je to to, čo sa nedá opísať slovami. Je to to krásne prepojenie, ktoré medzi sebou máte, a to bez ohľadu na čas či vzdialenosť. Ak máte pri sebe partnera, s ktorým ste prešli všetkými štádiami, zo srdca vám blahoželáme. Máte poklad, ktorý si rozhodne nenechajte ukradnúť.

Pozri aj: Toto je 10 vecí, ktoré by ste vo vzťahu NIKDY nemali prestať robiť (aj keď ste spolu už celé roky)

hackspirit
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov