Foto: Pexels

Prečo niektorí ľudia tak veľmi milujú ohovárať? Tu je 10 psychologických dôvodov.

Ohováranie je činnosť, ktorú väčšina z nás zaznamenala v rôznych situáciách. Možno ste boli svedkom ohovárania medzi kolegami v práci, priateľmi alebo dokonca rodinnými príslušníkmi. Aj keď sa zdá byť táto činnosť negatívna a nepríjemná, je dôležité pochopiť, aké psychologické motívy stoja za ňou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo teda niektorí ľudia tak veľmi milujú ohovárať za chrbtom? Tu je 10 psychologických dôvodov.

1. Potreba pocitu kontroly: Ohováranie môže poskytnúť pocit kontroly nad druhým človekom alebo situáciou. Keď hovoríme o iných ľuďoch za ich chrbtom, môžeme si myslieť, že máme nad nimi určitú moc a kontrolu.

2. Chceme byť vnímaní ako „inteligentnejší“: Ohováranie môže byť spôsobom, ako ukázať naše znalosti o druhých ľuďoch a ich životoch. Myslíme si, že ak vieme niečo, čo ostatní nevedia, pôsobíme vnímavejšie alebo inteligentnejšie.

3. Zvýšenie sebavedomia: Hovoriť o nedostatkoch iných ľudí môže byť pre niektorých spôsobom, ako sa cítiť lepšie. Keď poukazujeme na chyby druhých, zvyčajne si myslíme, že my sami sme bezchybní, a to nás robí sebavedomejšími.

4. Potreba pocitu súdržnosti: Ohováranie môže posilniť vzťahy medzi skupinou ľudí tým, že ich zjednotí proti spoločnému nepriateľovi. Je to akýsi spôsob, ako nadviazať väzby a cítiť sa súčasťou „tímu“.

Pexels

5. Uvoľnenie nahromadeného stresu: Niektoré negatívne emócie sa hromadia a ohováranie môže byť jedným zo spôsobov, ako ich uvoľniť. Je to akési ventilačné potrubie pre naše frustrácie a hnev.

6. Zábava: Pre niektorých ľudí je ohováranie jednoducho zábavné. Rozprávanie príbehov o iných ľuďoch za ich chrbtom pre nich môže byť zaujímavé.

7. Potreba prijatia: Ohováranie môže byť spôsobom, ako získať prijatie od ostatných. Keď sa pridáme k ohováraniu, môžeme si myslieť, že sme „in“, a že ostatní nás budú mať radi.

8. Ochrana vlastnej reputácie: Niektorí ľudia ohovárajú iných za chrbtom preto, aby ochránili svoju vlastnú reputáciu. Myslia si, že ak ukážu na chyby druhých, nikto sa nebude zaoberať ich vlastnými nedostatkami.

9. Hľadanie spravodlivosti: V niektorých prípadoch je ohováranie spôsobom, ako hľadať spravodlivosť alebo pomstu za skutočné alebo vnímané krivdy. Ľudia môžu cítiť potrebu upozorniť ostatných na negatívne aspekty osoby alebo situácie ako spôsob vyrovnania účtov.

10. Skryté obavy a neistoty: Na základe psychologických teórií môže ohováranie poukazovať na to, že „ohovárač“ má vlastné skryté obavy a neistoty. Hovoriac o iných sa snaží zakryť svoje vlastné nedostatky a udržať si vlastnú pozitívnu sebareprezentáciu.

Na záver je dôležité si uvedomiť, že ohováranie za chrbtom nie je konštruktívnym spôsobom komunikácie. Aj keď môže priniesť dočasné potešenie alebo pocit kontroly, dlhodobo môže viesť k rozkladu dôvery a poškodeniu vzťahov medzi ľuďmi. Namiesto toho by sme sa mali snažiť vyjadriť naše pocity priamo a konštruktívne.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov