Až 70 percent vzťahov stroskotá v priebehu prvého roka. Toto číslo je naozaj vysoké.

Spočiatku to bolo nádherné. Navzájom ste si hľadeli do očí a vyznávali si lásku, no po pár mesiacoch vám spadli z očí ružové okuliare. Na partnerovi vidíte čoraz viac chýb a napriek snahe sa váš vzťah začne rozpadať. Takýto scenár nie je ničím výnimočným. Podľa štúdií väčšina vzťahov stroskotá v horizonte 24 mesiacov. Viete, prečo je to tak?

Článok pokračuje pod videom ↓

Príčin býva viacero. Toto sú najčastejšie z nich.

Prvý rok býva veľmi náročný

Photo by Farsai Chaikulngamdee on Unsplash

A to aj napriek zamilovanosti. Ak začnete s niekým chodiť, musíte počítať s tým, že váš život sa rapídne zmení. Zrazu si musíte zvykať na druhého človeka, jeho rodinu, priateľov či iný životný štýl. To si neraz vyžaduje veľa obojstranných kompromisov.

Niektoré obdobia sú náchylnejšie na rozchod

Paradoxne sú to tie, pri ktorých by sme to najmenej čakali. Valentín, Vianoce, narodeniny či spoločná dovolenka. Pri týchto udalostiach toho od partnera očakávame podvedome viac a ak nám nesplní naše očakávania, raz-dva môže byť oheň na streche. Aj to býva dôvodom na rozchod.

Prvé výročie je prelomové

Photo by Brooke Winters on Unsplash

Podľa expertov si po prvom výročí začíname viac všímať chyby. Naša polovička sa nám už nezdá taká dokonalá ako na začiatku vzťahu. Ak sa nevieme vysporiadať s jej (zlo)zvykmi, je veľmi pravdepodobné, že sa osláv druhého výročia nedožijeme.

Láska je slepá

A je to vedecky dokázané. Po čase sa však hladina hormónov v našom organizme upokojí a my sa dokážeme na partnera pozerať reálnejším pohľadom. Avšak to, čo vidíme, je pre nás nie vždy prijateľné.

Očakávame, že sa nám vráti naša investícia

Photo by Concha Rodrigo on Unsplash

Do vzťahu investujeme nemálo času, energie, pozornosti či dokonca finančných prostriedkov. Je preto logické, že akosi podvedome očakávame, že sa nám naša “investícia” vráti. Ak nie, sme sklamaní a radšej zaradíme spiatočku.

Po roku nastupuje realita

V prvom roku vzťahu sa väčšina ľudí snaží ukázať svoju lepšiu tvár. Po roku sa uvoľnia, sú viac sami sebou a neraz sa prestanú snažiť. Práve preto sa vzťah môže pomaly, ale isto blížiť k svojej záverečnej etape.

Vzťah stagnuje

Po roku by sa mal vzťah prehupnúť do oficiálnejšej verzie. Možno je načase začať spolu bývať, niektorí dokonca uvažujú už nad svadbou. Ak sa však ešte stále stretávate “na tajnáša”, zbystrite pozornosť. Pravdepodobne sa bojíte posunúť váš vzťah na ďalšiu úroveň. Aj to býva príčinou rozchodu.

Keď vyjde najavo jeho/jej pravá tvár

Nedá sa pretvarovať donekonečna. Raz totižto spadne každá maska. A takmer s istotou môžeme povedať, že po čase spoznáte pravú tvár svojej polovičky. Ak zistíte, že sa stále len na niečo hrala, pričom skutočnosť je úplne iná, je logické, že ukončíte vzťah.

unsplash.com

Strach z dlhodobých záväzkov

Niektorí ľudia sa boja záväzkov. Preto hneď, ako vzťah začne byť vážnejší, radšej vycúvajú. Boja sa lásky a sklamania. Väčšinu za to môže vzťahové zranenie z minulosti.

Nastúpi obdobie rutiny

Photo by angga aditya on Unsplash

Približne po osemnástich mesiacoch vzťahu nastupuje obdobie rutiny. Miesto toho, aby sme išli niekde spolu von, radšej sedíme doma pred telkou. Obdobie rutiny nemusí byť zlé. Ak sa však prestaneme o vzťah úplne starať, čoskoro to s ním pôjde dolu vodou. A na to by sme nemali zabúdať.

Toto sú najčastejšie chyby, ktoré vedú k rozpadu vzťahu. Ak o nich však viete, máte šancu sa im vyhnúť.

Pozri aj: Ľúbim ťa. Toto je 7 vecí, ktoré táto fráza “v preklade” vyjadruje

hackspirit
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov