Foto: Photo by Gabriel Santos Fotografia from Pexels

Šťastie je prirodzeným stavom každého človeka.

Precitlivenosť a emocionálna nestabilita sú dva faktory, ktoré vedia poriadne zatočiť s psychikou človeka. Treba vedieť, že niektoré veci u precitlivených ľudí jednoducho fungujú inak. Ak aj vy trpíte precitlivenosťou, určite nemusíte nad sebou lámať palicu. Aj vy máte otvorenú cestu ku šťastiu. Stačí, ak si vybudujete piliere, ktoré sú pre vás esenciálne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je podľa portálu Psychology-spot 10 tých najdôležitejších:

#1 Doprajte si viac času

Mať nabitý diár do prasknutia? To nie je nič pre vás. Oveľa dôležitejší je pre vás pokojný rytmus života. Preto netlačte na pílu, ale doprajte si viac času na pravidelné rituály, raňajky, nočný spánok. Nemáte sa kam ponáhľať.

Photo by Kaylah Otto on Unsplash

#2 Nájdite si svoje miesto na oddych

Všetci potrebujeme po namáhavom dni vypnúť. Pre vysoko citlivých ľudí je to však priam nevyhnutnosť. Vytvorte si svoje miestečko. Nemusí to byť celá izba, stačí roh postele či parapeta na okne. Zoberte si šálku čaju a ponorte sa do stavu tu a teraz. Nedovoľte, aby vás prevalcoval stres a vyčerpanie.

#3 Priznajte si svoje pocity

Uvedomte si, že nie ste nikomu nič dlžní. Maximálne môžete pociťovať dlh sami voči sebe. Ak sa cítite vyčerpaní, unavení a pod stresom, nesnažte sa tváriť, že to tak nie je. Miesto toho sa pokúste čo najskôr prijať všetky protiopatrenia. Buďte k sebe úprimní. Život v ilúzii sa môže obrátiť proti vám.

#4 Nechajte si čas na prijatie zmeny

Sú ľudia, ktorí nemôžu žiť bez zmien. Už len chvíľkový stereotyp ich ubíja a idú vyskočiť z kože. Precitlivení ľudia sa však cítia pohodlne najmä v nemennom prostredí. Keď do ich života príde zmena, trvá im omnoho dlhšie, než ju spracujú. Je to v poriadku. Každý z nás má svoje tempo.

Photo by Kai Oberhäuser on Unsplash

#5 Nebojte sa tvoriť

Pre vysoko senzitívnych ľudí je práve tvorenie tou najlepšou terapiou, pomocou ktorej ujdú do svojho sveta. Ak aj vy patríte medzi nich, vyskúšajte to, čo vás najviac baví. Vaša tvorivosť sa môže prejaviť v rôznych aspektoch. Môžete skvele písať, spievať, maľovať, variť či pestovať tie najbombovejšie muškáty.

#6 Obklopte sa prírodou…

…pretože tá naozaj lieči. Keď máte toho dosť, vybehnite do prírody, alebo si kúpte izbovú rastlinu. S prírodou máme spoločné veľa. I keď žijeme v 21. storočí, ešte stále sme neprestali byť jej súčasťou. O liečivej sile prírody rozhodne netreba diskutovať.

#7 Doprajte si kvalitný spánok

Nočné ponocovanie nie je pre precitlivených ľudí tou najlepšou terapiou. Ak ste priveľmi senzitívni, určite by ste si mali dopriať kvalitný spánok. Žiadna elektronika v spálni, dobrý matrac a večerný relax vám pomôžu vyspať sa skutočne doružova.

Photo by Joanna Nix on Unsplash

#8 Vyvarujte sa toxických ľudí

Zdravé a harmonické vzťahy sú nevyhnutnou súčasťou šťastného života. Ak máte pocit, že ste obklopení hlúčikom negatívnych ľudí, zmeňte to. Miesto nich vyhľadávajte tých jedincov, pri ktorých sa cítite skutočne dobre. Netreba mrhať časom na ľudí, ktorí vás chcú potopiť.

#9 Nájdite si zmysel života

Každý z nás si občas položí otázku: „Prečo som na tomto svete?“ Ak na ňu dokážete nájsť odpoveď, môžete sa rapídne posunúť dopredu. Pretože budete vedieť, čo chcete. Uvedomíte si, že život je príliš vzácny na to, aby sme ho premrhali na reptanie, klebety či urážky. Sme ľuďmi. A vnútorné šťastie, ktoré nezáleží na vonkajších okolnostiach, by sa malo stať naším hlavným cieľom.

#10 Starajte sa o svoj vnútorný stav

Photo by Afonso Coutinho on Unsplash

Šťastie je vecou voľby. Ak sa naučíte kontrolovať myšlienky a neustále sa budete rozhodovať pre šťastie, budete naozaj šťastní. Preto je dôležité sledovať svoj vnútorný stav, pravidelne meditovať a nepodliehať emociálnym pádom a vzostupom. Môže to byť náročné. Avšak nie je to niečo, čo by sa nedalo uskutočniť.

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov