Foto: pexels.com

Okolo seba máme množstvo nepotrebných vecí, ktoré často len prekladáme z miesta na miesto. Pre našu psychiku však predstavujú nemalú záťaž.

Aj vďaka reklám, ktoré na nás číhajú zo všetkých strán, máme tendenciu nakupovať rôzne hlúposti. V návale nákupnej horúčky kúpime kožuch, ktorý si na seba nikdy nedáme, no zaberie nám polovicu skrine. Ak aj vy máte byt prepchatý množstvom nepotrebných vecí, určite to vo vás vyvoláva frustrujúci pocit. Nič však nie je stratené a dnes vám ukážeme, čo sa s tým dá urobiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Stav vášho príbytku podľa odborníkov odzrkadľuje stav vášho vnútra. Ak máte byt zaprataný nepotrebnými vecami, to isté sa môže ukrývať aj vo vás. Môžete v sebe mať množstvo nespracovaných vecí, krívd a pocitov a jednoducho cítite, že je toho na vás akosi priveľa. Dobrou správou je, že tento stav môžete zmeniť. Pre niekoho to však môže znamenať hotový boj.

Zbavenie sa  materiálnych vecí nás doslova bolí

Photo by Soroush Karimi on Unsplash

Zbaviť sa nepotrebných vecí nie je také jednoduché, akoby sa zdalo, i keď sa nám po tejto nepríjemnej činnosti uľaví. Podľa vedcov sa pri zbavovaní materiálnych vecí, na ktoré sme naviazaní, v mozgu aktivuje predná cingulárna kôra, teda centrum, ktoré sa bežne aktivuje pri prežívaní fyzickej bolesti. Potvrdil to tento zaujímavý experiment.

Photo by Natalie Collins on Unsplash

Pred začatím aukcie, na ktorej sa dražili hrnčeky, dali vedci účastníkom držať tieto hrnčeky s horúcim nápojom. Zistili, že ľudia, ktorí boli ochotní za dražené hrnčeky zaplatiť viac, zniesli aj vyššiu fyzickú bolesť. Hrnček s horúcou kávou nás vie nepekne popáliť, no účastníci aukcie, ktorí zaň boli ochotní zaplatiť oveľa viac, vydržali držať horúci hrnček až o 60-percent dlhšie, než ostatní. Vedci tento jav, ktorí nás vie doslova opantať, nazývajú efekt dĺžky vlastníctva. Je to jednoduché. Hrnček, ktorý držali pred aukciou, začali automaticky považovať za svoj.

Horšia koncentrácia aj spracovávanie informácií

Photo by Robert Bye on Unsplash

Podľa odborníkov má minimalizmus niečo do seba. Stačí sa inšpirovať japonskými domácnosťami, kde len zriedkakedy nájdete niečo zbytočné. Ak máte životný priestor preplnený haraburdami, nebudete sa cítiť dobre – práve naopak. Doplatí na to váš mozog. Budete sa horšie sústrediť na potrebné úlohy, ba dokonca budete ťažšie spracovávať aj informácie. Náš mozog dostáva kvôli neporiadku množstvo vizuálnych podnetov, ktoré musí neustále spracovávať, a tým klesá jeho výkonnosť.

Neporiadok k životu nepotrebujeme. Je vedecky dokázané, že pôsobí nielen negatívne na našu výkonnosť, ale úzko súvisí aj so stresom či depresiou. Ak ste však veľmi naviazaní na veci, ktoré sú vôkol vás, vyskúšajte tento jednoduchý trik.

Fotografujte

Photo by Trevor Brown on Unsplash

Aby ste situáciu zmenili k lepšiemu, je potrebné zbaviť sa nepotrebných vecí, to je fakt. Avšak ak máte pocit, že sa nedokážete zbaviť toho „nadčasového“ ružového kožuchu, skúste sa v ňom odfotografovať. Vám ostane pekná spomienka a oveľa ľahšie sa tak zbavíte veci, ktorú skutočne k svojmu šťastiu nepotrebujete. Preto predtým, než sa niečoho zbavíte, odfoťte si to. Jedna fotografia v mobile vám nezaberie toľko miesta ako plná skriňa harabúrd.

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov