Foto: Photo by Ric Rodrigues from Pexels

Existujú skvelé metódy overené časom. Toto je definitívne jedna z najlepších.

Naša myseľ nám neraz vykresľuje tie najhoršie možné scenáre. Neraz sa trápime nad vecami, ktoré sa vôbec nestanú. Na druhej strane existujú negatívne životné okolnosti, ktorým sa nemôžeme vyhnúť, ani ich ovplyvniť. Dá sa na ne vôbec pripraviť? Seneca tvrdí, že áno. Dnes vám ukážeme jeho techniku, ktorá vám pomôže pripraviť sa na najhoršie tým najlepším možným spôsobom.

Článok pokračuje pod videom ↓

I keď to znie paradoxne, táto metóda jednoznačne funguje. Preto stojí za to si ju bližšie predstaviť.

Problém sa má stať výzvou, nie katastrofou

Photo by Oliver Schwendener on Unsplash

Seneca, známy rímsky filozof, nebral žiaden problém ako tragédiu. Naopak, tvrdil, že práve problém nás môže skutočne posilniť a posunúť. Ľudia, ktorí sa nenaučia zvládnuť emócie a prejsť cez problémy, sú podľa neho nešťastní. A určite má pravdu. Práve problémy a nečakané životné skúšky nám pomáhajú rásť a robia z nás silnejšie osobnosti.

Zaujímavý je aj Senecov pohľad na negativitu. Ukazuje, že je dobré byť aspoň trošku pripravený na negatívne situácie. V tom prípade nás náhla životná kríza neprekvapí ako blesk z jasného neba.

To, čo neočakávame, nás môže zdrviť

Ak aspoň trošku očakávate, že nie všetko vyjde podľa vašich plánov, prípadný neúspech na vás nebude mať až taký zdrvujúci dopad. Preto ho dokážete prijať s oveľa väčším pokojom. Práve tento pokoj vám pomôže nepodľahnúť panike, a tak skôr objavíte konštruktívne riešenie. Na predvídaní všetkých možností nie je nič negatívne, horšie je, keď nás negatívna vlna úplne zvalcuje.

Vizualizácia je dvojsečná zbraň

Photo by Patrick Schneider on Unsplash

V dnešnej dobe sa všade propaguje vizualizácia, ktorá však nie je taká účinná, ako sa nás snažia presvedčiť rôzne médiá. Pri vizualizácii a lipnutí len na pozitívnych výsledkoch akosi zabúdame na možné komplikácie, ktoré môžu nastať. Preto je Senecov prístup namieste. Ukazuje, aké dôležité je brať do úvahy všetky možnosti a nelipnúť tvrdohlavo len na jednej vízii budúcnosti. Aj tak je väčšinou všetko inak, než sme si naplánovali.

Okrem toho, výskum, ktorý uskutočnila Newyorská univerzita dokázal, že ľudia, ktorí si pravidelne vizualizujú „svetlejšiu budúcnosť”, dosahujú v skutočnosti horšie výsledky, pričom sú menej zodpovední, než tí ostatní. To je dôkazom toho, že vizualizácia je dvojsečná zbraň. Len málokto o tom však otvorene hovorí.

Dôležitá je vnútorná pripravenosť

Photo by Isabel Vittrup-Pallier on Unsplash

Senecova metóda je veľmi jednoduchá, pričom vychádza zo zaujímavého postoja. Tento slávny rímsky filozof odporúča, aby sme boli pripravení aj na zlé situácie a životné skúšky: „Tým, že sa pripravíte na to najhoršie, zbavíte tieto situácie sily v prípade, že skutočne nastanú.“ 

V dobách istoty sa pripravte na horšie časy. Pretože vždy prídu. To je zákon prírody. Seneca nám radí, aby sme sa vedeli uspokojiť aj s málom, aby sme sa naučili vážiť si to, čo máme. Pretože ak prídu ťažké časy a my budeme musieť vystúpiť zo svojej zóny komfortu, môže nás to zasiahnuť oveľa viac, než by sme si mysleli. Preto netreba lipnúť len na materiálnych veciach. Oveľa dôležitejšie je budovať skutočné hodnoty, ktoré nám nevezme žiadna tragédia.

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov