Asi aj vás poriadne prekvapí, keď zistíte, čo to je.

Emócie sú (ne)oddeliteľnou súčasťou nášho života. Niekedy nás však aj tie negatívne vedia posunúť dopredu. Ak sa nahneváme sami na seba, dokážeme sa prestať ľutovať a konečne niečo urobiť so svojím životom. Narcistom, teda ľuďom, ktorí to preháňajú so sebaláskou, je však jedna negatívna emócia cudzia. Je to niečo, čo by ste asi nepredpokladali ani v tom najtajnejšom sne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Narcistom chýba schopnosť závidieť. Všetci závidíme, hoci vieme, že táto negatívna vlastnosť je pre nás skutočný jed. Kto nezávidí, ten nie je úprimný sám pred sebou. Závisť nás všetkých opantá v menšej či väčšej miere. Môžete závidieť neschopnému kolegovi kariérny postup, kamarátke skvelého partnera či inú vec. To je absolútne jedno.

Aj keď je však závisť veľmi silná negatívna emócia, i ona, v prípade, že ju vieme udržať pod kontrolou, nám môže pomôcť vyjsť z našej zóny komfortu. Naštartuje nás, aby sme prestali závidieť, ale pokúsili sa vyťažiť zo svojho života maximum. Narcista ju však k šťastiu nepotrebuje. Má na to jednoduchý dôvod.

Nič nezávidí

Photo by Rainier Ridao on Unsplash

V hlave narcistu to funguje trošku obrátene. „Takíto ľudia sú presvedčení o tom, že sú jednoducho dokonalí. V hlave si premietajú nereálne fantázie, ktoré im túto dokonalosť potvrdzujú. A keď sú dokonalí, tak vlastne ani nemusia nikomu nič závidieť, pretože oni už všetko dosiahli,“ vysvetľuje Zlatan Krizan, spoluautor štúdie, ktorá sa zaoberala netradičným výskumom.

Štúdia bola vykonaná celkovo na 350 respondentoch, pričom Dr. Krizan upozornil na to, že narcismus nie je taký jednoduchý, ako sa zdá. Narcistov rozdelil do dvoch skupín. Prvú skupinu tvoria tí „veľkolepí“, ktorí si myslia, že im patrí celý svet, a že sami sú stredobodom vesmíru. Do druhej skupiny patrili narcisti, ktorí tiež síce boli zahľadení do seba, ale oveľa viac sa u nich prejavovali obavy či úzkosť.

Photo by Jens Lindner on Unsplash

Možno vás prekvapí fakt, že práve úzkostliví, tichí narcisti sú oveľa nebezpečnejší. Sú to tí, ktorí vás pri každej vhodnej príležitosti zasypú množstvom problémov, vidia len seba a ich problémy sú tie najdôležitejšie na svete. Samozrejme, podľa nich sa nikto nemá horšie ako oni.

Zraniteľní narcisti môžu mať sklony k extrémnemu konaniu, ako to bolo v prípade viacerých školských masakrov. Až tak ďaleko môže totižto zájsť zranené ego.

Pozri aj: Aký je váš podpis? Dá sa z neho totiž vyčítať, či máte sklony k narcizmu

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov