Tušíte, o ktorý znak ide?

Áno, my vieme, že týmto nelichotivým pomenovaním veľakrát “počastujete” ľudí, ktorí vás poriadne nahnevajú, alebo ktorí sú vám nesympatickí. Viete, podľa čoho však v dave ľudí spoznáte toho “pravého” psychopata?

Článok pokračuje pod videom ↓

Nová štúdia, ktorá pochádza zo Štátneho laboratória mozgových a kognitívnych vied a Laboratória neuropsychológie v Hong Kongu dokázala, že psychopati majú prirodzenú schopnosť naučiť sa klamať.

Nejde teda o to, že psychopati by klamali častejšie – nie vždy to tak totiž musí byť. Podstatné je, že ak by sa bežný človek a skutočný psychopat zúčastnili špeciálneho kurzu, na ktorom by sa učili, ako klamať, psychopat by obstál neporovnateľne lepšie.

Autori štúdie, Dr. Tatia Lee a Dr. Robin Shao, to potvrdili svojím experimentom, ktorého sa zúčastnilo 52 dobrovoľníkov. 23 z nich nevykazovalo žiadne znaky psychopatie, zatiaľčo 29 z nich vykazovalo vysokú úroveň psychopatických vlastností (účastníci boli podrobení podrobným psychologickým a psychiatrickým testom).

pixabay.com

Výskumníci najprv všetkým dobrovoľníkom ukázali fotografie rôznych ľudí. Niektorých poznali, iných nie – ich úlohou však bolo klamať. Následne všetci účastníci experimentu spolu absolvovali akýsi “kurz klamania”. Po jeho ukončení výskumníci opäť dobrovoľníkom predložili fotografie ľudí a ich úlohou bolo opäť klamať, či ich poznajú alebo nie.

Výsledky experimentu dokázali, že ľudia vykazujúci vysokú úroveň psychopatických vlastností sa počas krátkeho školenia naučili klamať naozaj excelentne, zatiaľčo ostatným dobrovoľníkom tento krátky kurz príliš nepomohol.

Zjednodušene povedané, psychopati sa naučili klamať oveľa rýchlejšie, než ostatní účastníci výskumu. Ako dodáva jeden z autorov štúdie: „Vďaka nášmu výskumu sme zistili, že nemôžeme s určitosťou povedať, či psychopati klamú častejšie alebo nie. Čím sme si však istí je to, že psychopati sa dokážu naučiť klamať oveľa lepšie, rýchlejšie a presvedčivejšie.“ 

Pozri aj: 5 znakov, ktoré sú dôkazom toho, že randíte s emocionálnym psychopatom

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov