Možno práve tieto dôvody zachránia život človeku, ktorý je presvedčený o tom, že život mu viac už nemá čo ponúknuť.

Vraví sa, že každému aspoň raz za život prebehnú mysľou samovražedné myšlienky. Je v nich totiž to niečo zakázané a zároveň záhadné. „Aké by to bolo? Ako by na to reagovali ostatní? Čo bude potom? Alebo ma bude na druhej strane čakať len tma?“ Tieto, na prvý pohľad nevinné myšlienky, však môžu mať fatálny následok. Len čo ich začneme rozvíjať, môžeme sa dostať do slepej uličky, z ktorej niet úniku. Dnes si však ukážeme druhú stranu. Prečo si nesiahnuť na život? Psychológ Jordan Peterson nám ponúka hneď 4 dôvody.

Článok pokračuje pod videom ↓

Psychická bolesť asi nemá porovnateľný ekvivalent s fyzickou bolesťou. Tí, ktorí ju sami zažívajú, tvrdia, že jej intenzita je naozaj neznesiteľná. Možno práve preto hľadajú východisko v tom najnešťastnejšom spôsobe. V samovražde. Je to však rozhodnutie, ktoré sa bohužiaľ nedá vziať späť. Prečo teda ostať nažive?

#1 Za sebou zanecháte množstvo zničených ľudí

Photo by Tiago Bandeira on Unsplash

Nikto z nás nie je ostrovom a väčšina žije v spoločnosti blízkych. Môže to byť rodina, známi, spolužiaci či lásky. To je jedno. Ale každý, kto sa dobrovoľne rozhodol odísť z tohto sveta, zanechá za sebou minimálne jedno zlomené srdce. A to si stále bude klásť otázku, či tomu nemohlo nejako zabrániť. Výčitky ho budú prenasledovať až do konca života.

#2 Mali by ste hľadať i iné alternatívy

Photo by Levi XU on Unsplash

Pretože to dlžíte nielen sebe, ale i svojim blízkym. Podľa doktora Petersona by ste skutočne mali zvážiť všetky alternatívy, kým sa rozhodnete spáchať posledný, tragický krok. Ak sa na svoj problém začnete dívať zo širokospektrálneho hľadiska, určite sa vám ukáže množstvo iných riešení a  celá situácia vás posilní. Ak jej, samozrejme, takúto možnosť dáte.

#3 Nepodceňujte svoju hodnotu

Photo by Joshua Earle on Unsplash

Každý z nás je jednou malou čiastočkou v nádhernej skladačke, ktorú vytvára samotný život. I vy máte svoje miesto pred slnkom, rovnako ako ľudia, ktorí nevidia svoj vlastný zmysel. Ak sa naučíme na svet a život dívať iným pohľadom, otvoria sa nám nové možnosti. A tak máme šancu pochopiť, že nikto, naozaj nikto nie je na tomto svete absolútne zbytočne.

#4 Nebuďte si takí istí, že váš život patrí len vám

Photo by Morgan Sessions on Unsplash

Táto myšlienka môže mnohých pobúriť. Môže v nich vzbudiť pochybnosti. A presne to je jej cieľom. Nevieme, čo je za oponou. Čo ak nám život nepatrí, len sme si na určitú dobu požičali telo? Na tieto otázky si musí každý odpovedať, no ich úlohou je porozmýšľať o tom, či sme naozaj oprávnení hazardovať so životom.

Pozri aj: Počet samovrážd každým dňom rastie. Toto je 6 najčastejších dôvodov, ktoré ľudí vedú k tomuto strašnému činu

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov