Máte ich aj vy?

Je normálne, že od partnera očakávame určité kvality. Ktoré sú to? Odpoveď na túto otázku hľadali vedci v nedávnej štúdii. Ukázalo sa, že všetci túžime vlastne po tom istom. Chceme, aby náš ideálny partner mal v sebe  štyri kľúčové vlastnosti. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Zistenia vedcov vás asi ani veľmi neprekvapia.

Celkovo sa štúdie zúčastnilo 383 respondentov z Austrálie, ktorí mali za úlohu definovať vlastnosti, ktoré by mal mať ich partner. Na popredných priečkach sa ocitla láskavosť, inteligencia, fyzická príťažlivosť a bezstarostnosť. To je balík štyroch vlastností, ktoré podvedome hľadáme asi všetci. Vedci však upozornili na malý háčik, ktorému sa určite oplatí venovať pozornosť.

Vlastnosti sa môžu navzájom vylučovať

Photo by Sorin Sîrbu on Unsplash

Všimli si, že ľudia, ktorí boli príliš inteligentní a bezstarostní, boli zároveň menej príťažliví? Vedci poznamenali, že nadpriemerne inteligentní ľudia neraz trpia neistotou vo vzťahu. Zaujímavé však je, že prebytok fyzickej príťažlivosti či láskavosti neznižoval hodnotu inteligencie či bezstarostnosti.

V požadovaní ideálnych vlastností vo vzťahu by však mala platiť zlatá stredná cesta. Všetkého veľa škodí a platí to aj v prípade prílišnej bezstarostnosti. Je fajn, ak sa partner netrápi pre maličkosti, ale ak prehliada aj dôležité problémy, tak to absolútne nie je dobrá vlastnosť. Práve naopak. Svedčí o partnerovej nezodpovednosti a nezrelosti.

Podobne je to aj s láskavosťou. S príliš láskavým človekom je veľmi ľahké manipulovať, čo je jednoznačne v jeho neprospech. A fyzická atraktivita? Ak je partner príliš atraktívny, neraz je až veľmi upätý na svoj vzhľad. A to tiež neprinesie veľa dobrého.

Inteligencia nie je kľúčová

Photo by Campbell Boulanger on Unsplash

Podľa Gillesa Gignaca, vedúceho štúdie, ľudia (ne)prekvapivo nepovažujú inteligenciu za kľúčovú vlastnosť. Tak sa zdá, že viac nás priťahujú iné vlastnosti. Samotných vedcov však zarazil fakt, že inteligentných partnerov nevyhľadávali ľudia s podobnou inteligenciou. To vyvrátilo doposiaľ zaužívané presvedčenie, že sa vo vzťahu priťahujú partneri s podobnou výškou IQ.

Ak chceme ideálneho partnera, ktorý by bol láskavý, inteligentný, bezstarostný a príťažlivý, mali by sme sami v sebe kultivovať tieto vlastnosti. Je dôležité, aby sme mohli ponúknuť druhému to, čo od neho očakávame.

Pozri aj: Hovorí sa, že muži nie sú príliš romantické stvorenia. Týchto 9 drobností však ocení každý

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov