Foto: Photo by Markus Spiske from Pexels

Ak patríte k introvertom, máme pre vás skvelú správu.

Naozaj nie každý má rád veľkú spoločnosť, veľké oslavy či časté socializovanie sa. Extroverti sa v týchto veciach vyžívajú, no introverti sa im, naopak, vyhýbajú. Majú oveľa radšej ticho a samotu, ktorá ich podnecuje ku kreativite a k mnohým myšlienkam. Ak patríte k introvertom aj vy, máme pre vás skvelú správu. Vychádza zo štúdie, o ktorej napísal portál Learning Mind. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci z Yale University podrobili skúmaniu 1000 ľudí, u ktorých pozorovali ich sociálne správanie sa – teda to, ako premýšľajú, čo cítia a ako sa správajú v istých situáciách. Každá z otázok pritom mala “správnu odpoveď”, teda ideálny model toho, ako by sa človek mal zachovať.

Ukázalo sa nielen to, že najviac správnych odpovedí mali ľudia s vysokou inteligenciou, ale aj to, že oveľa viac ich mali introverti ako extroverti. Čo to teda znamená? Výsledky tejto štúdie dokázali, že ľudia, ktorí sú často melancholickí a milujú samotu (čo je pre introvertov typické), sú doslova rodenými sociálnymi psychológmi. 

Photo by Keegan Houser from Pexels

Táto ich “superschopnosť” môže vychádzať aj z toho, že viac počúvajú ako hovoria, a ľudí často pozorujú. Následne im nerobí problém analyzovať ich správanie, zistiť jeho príčiny, a taktiež navrhnúť isté zlepšenia. Navyše, celý tento proces urobia správne, čo je pre bežného človeka nepredstaviteľné.

Prečo toto extroverti nedokážu? Odpoveď vedcov je veľmi jednoduchá. Extroverti sa totiž aktívne zapájajú do mnohých sociálnych interakcií, takže im nezostáva čas na sledovanie detailov ľudského správania, ich analyzovanie a hľadanie súvislostí.

Autori tejto štúdie poukázali aj na to, že to, čo tomuto svetu chýba, je viac takýchto ľudí na vysokých pozíciách. Väčšinou sú totiž obsadzované narcistami túžiacimi po moci, oveľa prospešnejší by však vo vysokých funkciách boli ľudia, ktorí sú empatickí,  majú hlboké myšlienky a “tiché” sebavedomie. Iróniou však je, že práve takíto ľudia po moci vôbec netúžia, a radšej sa budú držať v úzadí. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov