Foto: Photo by Victoria Heath on Unsplash

Pre niekoho je stres faktorom, bez ktorého sa vedia zaobísť. No existuje aj skupina ľudí, ktorí ho potrebujú viac než soľ.

Stres je dobrým sluhom, avšak zlým pánom. V rozumnej miere nás môže nakopnúť k lepšiemu výkonu a stáva sa tak dôležitým stimulom, vďaka ktorému nezaspíme na vavrínoch. Avšak všetkého veľa škodí. Možno aj vy ste závislí na strese, hoci o tom ani netušíte. Že je to naozaj tak, to vám dosvedčí týchto 7 nenápadných znakov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Spoznávate sa v nich?

#1 Práca sa pre vás stala druhým domovom

Photo by Daniel Chekalov on Unsplash

Svoju prácu milujete. To je predsa niečo, čo vám nikto nemôže zazlievať. Ak v nej však trávite celé hodiny po tom, čo “padla“, zbystrite pozornosť. Môže to byť znakom toho, že ste závislí od stresu. Práca je len práca. Nemala by sa stať jediným zmyslom života.

#2 Milujete konečné termíny

Niektorí už len pri predstave deadline termínu v kalendári prepadajú panike. To sa však netýka ľudí závislých od stresu. Pre nich je, naopak, konečný termín múzou, ktorá ich inšpiruje k tomu, aby urobili pre prácu maximum. Sú radi, keď sa okolo nich niečo deje. Čím majú na krku viac povinností, tým sa paradoxne cítia lepšie.

#3 Ste závislí na káve

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Káva je pre nich niekedy dôležitejšia než jedlo. Naštartuje im mozog a oni ju neraz pijú za pochodu. Nie, naozaj nemajú kedy si ju vychutnať. Ak patríte k takýmto ľuďom, mali by ste zbystriť pozornosť. Dlhodobý stres výrazne znižuje produktivitu. Vtedy jediné, čo potrebujete, je kvalitný oddych. Keď sú telo a myseľ unavené, už vám nepomôže ďalšia káva.

#4 Tlak je pre vás tým pravým stimulom

Niektorí ľudia milujú, keď majú práce vyše hlavy. Táto dôležitosť a vlastná nenahraditeľnosť v nich vyvoláva pocit, že skutočne žijú. So stresom však treba narábať opatrne. Krátkodobo môže byť dobrým pomocníkom a stimulom, no z dlhého hľadiska má na telo skutočne neblahé dôsledky.

#5 Chcete byť jednoznačne najlepší

Photo by Quinten de Graaf on Unsplash

Stres dokáže poriadne rozhádzať tie pravé hodnoty. Miesto hľadania vnútorného šťastia hľadáte prchavú náhradu šťastia v okolitom prostredí. Nie je vám cudzia súťaživosť a nemáte problém ísť aj cez mŕtvoly. Tento životný prístup sa vám však môže skôr či neskôr nepekne vypomstiť.

#6 Kašlete na ostatných

Povedzme si to na rovinu. Vďaka neustálym povinnostiam prestávate myslieť na ostatných. Ak vás niekto poprosí o pomoc, vždy budete mať preňho zamietavú odpoveď. Aj keď ide o blízku rodinu. Vždy bude pre vás oveľa dôležitejšia práca, než medziľudské vzťahy.

#7 Vyčítate si obdobie voľna

Photo by rawpixel on Unsplash

Cez víkend vás ide rozhodiť od nudy. Najradšej by ste sa čo najskôr rozbehli do práce. Ak po byte chodíte ako lev v klietke, skúste sa aspoň na chvíľu upokojiť. Ste totižto na strese oveľa závislejší, než si myslíte.

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov