Súrodenecká “rivalita” je bežnou praxou v každej rodine, ktorá vychováva viac než len jedno dieťa.

Verejnosti sú známe už viaceré výskumy, ktoré porovnávali vlastnosti, úspešnosť či priebojnosť súrodencov na základe toho, v akom poradí sa narodili. Vo všeobecnosti napríklad považujeme najstarších súrodencov za tých najúspešnejších a najmladších za tých najzábavnejších. Samozrejme, výnimka môže potvrdzovať pravidlo. Nová štúdia však zašla ešte o krok ďalej a zistila, že druhorodené deti sú tak trochu… problémové.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskum skúmal získané údaje z Floridy a z Dánska. Vedci pritom zistili, že u druhorodených detí je väčšia pravdepodobnosť, že budú zlomyseľné a neposlušné.

Vo výskumnej správe sa uvádza, že chlapci, ktorí sa spomedzi súrodencov narodili ako druhí, majú o 20-40% väčšiu pravdepodobnosť, že sa budú v škole správať nedisciplinovane, a že v dospelosti sa dopustia násilných trestných činov. Skúmaní chlapci boli pritom porovnávaní s prvorodenými chlapcami.

pexels.com

Vedci sa pozreli tiež na to, prečo k tomuto modelu správania dochádza. Domnievajú sa, že jedným z dôvodov môže byť to, že sa snažia pôsobiť ako “vzor” pre svojho mladšieho súrodenca, čo môže samozrejme skĺznuť do negatívneho predvádzania sa, ktorého dôsledkom sú práve vyššie spomínaná zlomyseľnosť a neposlušnosť.

Možný dôvod vidia vedci aj v tom, že po narodení mladšieho súrodenca sa zvyčajne väčšina pozornosti presunie práve naňho a starší súrodenec sa na seba snaží upútať pozornosť všetkými možnými spôsobmi.

Ak teda ste vy sami druhorodeným dieťaťom, súhlasíte s výsledkami tejto štúdie?

Pozri aj: Táto vlastnosť je u detí predzvesťou toho, že o 40 rokov budú zarábať naozaj skvele. Mali ste ju ako dieťa aj vy?

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov