Dospelí ľudia, ktorí vyrastali s touto povahovou vlastnosťou dnes zarábajú oveľa viac, než tí, ktorí ju nemali.

Nech by sme sa snažili akokoľvek, pravdou je, že nemalých rozdielov v príjmoch sa nezbavíme pravdepodobne nikdy. Niektorí ľudia zarábajú viac, iní zas menej. Rozsiahly a časovo náročný výskum z roku 2015 však dokázal, že výšku vášho platu výrazne ovplyvňuje aj to, či ste ako dieťa mali jednu povahovú vlastnosť. Tušíte, o ktorú ide? Nech je váš tip akýkoľvek, pravdepodobne triafate vedľa.

Článok pokračuje pod videom ↓

To, o ktorú povahovú črtu ide, vás asi poriadne prekvapí. Je to totiž rebélia. Áno, je to tak. Ľudia, resp. deti, ktoré označujeme za vzdorovité, tvrdohlavé či jednoducho “rebelujúce” majú vo svojej dospelosti zväčša podstatne vyšší príjem, než ich “poslušní” rovesníci.

Štúdia bola vykonaná v Luxembursku a zúčastnilo sa jej až 3000 detí. Tie boli najprv pozorované vo svojom ranom veku a následne boli kontaktované o 40 rokov neskôr, už ako dospelí, samostatní a zarábajúci ľudia.

pexels.com

Samotní výskumníci boli prekvapení, keď zistili, že detská rebélia  bola jedným z najväčších prediktorov naozaj slušného zárobku v dospelosti. Samozrejme, vedci sa venovali aj tomu, prečo je tomu tak. Domnievajú sa, že rebeli v sebe majú väčšiu prirodzenú dravosť, “zdravú” mieru drzosti a hlavné “široké lakte”, ktoré sú v dnešnom svete priam nevyhnutnosťou (minimálne, čo sa vysokého príjmu týka).

Autori tejto štúdie ďalej dodávajú: “Môžeme predpokladať, že rebeli, ktorí dnes zarábajú naozaj veľa, môžu za svoj príjem vďačiť aj tomu, že v kritických situáciách – napríklad pri vyjednávaní o plate alebo v diskusii o zvyšovaní miezd, sú neústupní a dokážu si stáť za svojím.”

Výskum však odhalil aj jednu temnejšiu stránku toho, čo môže byť príčinou vysokého príjmu rebelov. Autori štúdie toto zistenie vysvetľujú nasledovne: “Samozrejme, nemôžeme vylúčiť ani to, že ľudia, ktorí boli v detstve rebelmi, dnes zarábajú nemalé peniaze spôsobom, ktorý môže byť nelegálny alebo neetický. “

Ako ste na tom boli v detstve vy? Ak ste boli “rebelmi”, ste dnes so svojím platom spokojní?

Pozri aj: Ako vyzerá rovnaký deň z pohľadu matky a ako z pohľadu dieťaťa? Tieto vtipné, no zároveň dojemné ilustrácie vám to prezradia

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov