Nezáleží na tom, či len spolu chodíte, alebo žijete v niekoľkoročnom manželstve. Kľúčom ku šťastnému vzťahu je táto jediná vec.

A neopierame sa len o fakty starej matere. Tiež to tvrdí štúdia, ktorú uverejnil New York Times. Ste zvedaví, o čom je reč? Nie je to však ani fyzická príťažlivosť, ani komunikácia. Recept na šťastný vzťah v skutočnosti spočíva v inom faktore. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vzťahy nikdy neprestanú fascinovať psychológov, ktorí sa pravidelne budú pozerať na to, v čom spočíva tajomstvo šťastného fungovania. Prečo niekomu zlyhá ďalší vzťah, zatiaľ čo tí dvaja randia spolu už od čias strednej školy a všetko nasvedčuje tomu, že spolu aj zostarnú?

Podľa psychológa Johna Heliwella, spoluautora správy OSN, ktorá sa zaoberala šťastím, šťastie nezávisí ani od pohlavia, ani od vašich komunikačných schopností. Najdôležitejšia je táto jediná vec.

Aby ste vo svojom partnerovi videli svojho najlepšieho priateľa.

Photo by Camila Cordeiro on Unsplash

Je jedno, či ste manželia alebo partneri. Vaše šťastie nezávisí od žiadneho oficiálneho papiera, i keď mnohí si myslia, že práve ten im zaručí spokojnosť. Keď to však nevyjde, nevedia, v čom je chyba a hundrú na celý svet. Ak si však pre svoj partnerský život vyberiete človeka, ktorý je  zároveň vaším najlepším priateľom, máte oproti iným obrovskú výhodu.

Nie je rozdiel medzi tým, či žijete „na divoko“ alebo v manželstve

Tento vedecký dôkaz vyvracia dlhodobé presvedčenie, ktorému sme dlhodobo verili. V skutočnosti manželstvo na kvalitu vzťahu nemá žiaden vplyv. Naopak, niektorým partnerom dodáva manželstvo štatút určitej istoty, a tak sa prestanú snažiť. Veríme (a dúfame) však, že takí jedinci sú len výnimkou.

Prečo je ale dôležité priateľstvo medzi mužom a ženou? Časom sa upokoja hormóny, aj prvotné zamilovanie. No ak máte za partnera svojho najlepšieho priateľa, dokážete si rozumieť aj v ťažkých chvíľach a zachovať si zmysel pre humor. Dokážete si energiu nielen brať, ale aj dávať. Máte rovnaké názory, životné hodnoty. A to je niečo, čo vás priťahuje k sebe ako dva magnety.

Držíme palce, aby ste aj vy mali pri sebe takého človeka!

Pozri aj: 3 hlavné dôvody, prečo sa moderné vzťahy tak často rozpadávajú

thepowerofideas.ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov