Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Sny sú predmetom záujmu mnohých vedcov už desiatky rokov.

Táto oblasť je však do istej miery stále záhadou. Mnoho vecí sa už síce objasnilo, no niektoré ostávajú stále jednou veľkou neznámou. Jednou z nich je aj to, čo vlastne sny odzrkadľujú. Verili by ste tomu, že sú akýmsi “pokračovaním” reality?

Článok pokračuje pod videom ↓

Presne tým sa totiž zaoberala táto štúdia, ktorú publikoval portál I Heart Intelligence. Vychádza zo skúmania až 24 000 snov, a jej zistenia sú naozaj prekvapivé. 

Viacerí vedci poukazujú na to, že interpretácia snov sa v priebehu rokov zmenila. Zatiaľčo staroveké civilizácie v nich hľadali duchovný význam, dnes máme naše sny tendenciu analyzovať z pohľadu nášho každodenného života. Sny totiž skutočne často odrážajú náš skutočný život – napríklad keď nás trápi úzkosť, máme nočné mory a podobne. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Vedci, ktorí majú na svedomí túto štúdiu, sa tak dostali k dátam až o 24 000 snoch. Skúmali, aké postavy sa v nich vyskytli, a aj to, v akej boli interakcii s človekom, ktorému sa o nich snívalo. Samozrejme išlo o veľmi náročný a zdĺhavý proces, no ako sa ukázalo, výsledky stáli zato. 

Alessandro Fogli, jeden z autorov štúdie, sa vyjadril nasledovne: “Skúmali sme tzv. hypotézu kontinuity, teda predpoklad, že sny sú len pokračovaním toho, čo sa deje v našom každodennom živote. Ako sa ukázalo, je to naozaj tak.”

Čo to teda znamená? To, že nech sa vám sníva čokoľvek, vždy to nejakým spôsobom nadväzuje na to, čo sa vám už niekedy (pravdepodobne počas predošlého dňa) stalo. Aj keď váš sen vyzerá úplne absurdne, ide jednoducho o pokračovanie nejakej udalosti, ktorú váš mozog počas spánku práve spracováva. Niekedy môže ísť o niečo dôležité, čo vám vaše podvedomie dáva do pozornosti, no často ide aj o úplne náhodné situácie. 

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov