Možno sa to už niekto snažil a ani ste o tom nevedeli…

Áno, samozrejme. Občas sa niekoho snažíme zmanipulovať aj my sami. Rozpoznať, že niekto sa snaží o to isté s nami, je už však oveľa náročnejšie. Spoznáte to podľa týchto 7 varovných signálov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Manipulátori vás vychvália do nebies

Chvály a lichôtky sú jednou z ich najsilnejších zbraní. Vedia totiž, že väčšinu ľudí si nimi získajú. Ak je k vám teda niekto až “lepkavo milí”, majte sa na pozore.

Budú chcieť, aby ste sa cítili vinní

Najľahšie je niekoho zmanipulovať, ak sa cíti vinní. Manipulátori preto spravia naozaj všetko, aby vo vás tento pocit vyvolali. Sú vás schopní presvedčiť aj o niečom, čo ste nespravili.

pexels.com

Budú chcieť, aby ste sa rozhodli rýchlo

Každý dobrý manipulátor vie, že ak vás privedie do situácie, kde sa budete musieť rýchlo rozhodnúť, má vyhraté. Snažte sa však nikdy nerobiť unáhlené rozhodnutia, ak odpoviete, že potrebujete čas a budete neoblomní, manipulátor bude vedieť, že u vás nepochodí.

Nerobí im problém hrať sa na hlúpych

Alebo oklamaných, trpiacich, sklamaných a podobne. Ich cieľom je veľakrát vzbudiť vo vás ľútosť – len preto, aby ste im s niečím pomohli. Pokojne môže ísť napríklad aj o požičanie peňazí či o urobenie nejakej práce za nich.

Nikdy vám nezabudnú pripomenúť vaše sľuby

Sľúbili ste pred 5 rokmi nejakému manipulátorovi, že sa mu kedykoľvek postaráte o psa, keď pôjde na dovolenku? Nemá problém zazvoniť pri vašich dverách a nechať ho u vás hoci aj 2 mesiace – aj keď už žijete úplne iným životom.

pexels.com

Konverzáciu veľakrát začnú v ten najhorší čas

Určite viete, že keď sme v strese, ponáhľame sa alebo keď sa niečomu veľmi radujeme, rozhodujeme sa jednoducho inak. Manipulátor má na tieto situácie nos a vyslovene bude čakať, aby vás zastihol v presne takom rozpoložení, v akom vás potrebuje mať.

Budú vám dodávať sebavedomie

Samozrejme, len preto, že budú chcieť, aby ste sa rozhodli zle, resp. podľa nich. Vaše rozhodovanie sa nezabudnú podporiť frázou: “Neboj sa, aj ja (môj kamarát, kolega, šéf, mama, sestra) som to spravil tak isto a nič zlé sa nestalo.”

Pozri aj: 5 varovných signálov, že ten „milý“ človek má s vami v skutočnosti nekalé úmysly

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov