Vzhľadom na to, že každý z nás je iný, univerzálny kľúč ku šťastiu nie je možné určiť.

Muž menom Guy Winch však pracuje ako rodinný psychológ už vyše 20 rokov a myslí si, že sa mu podarilo odhaliť niekoľko zásadných faktorov, na ktorých šťastie vzťahu závisí. S prirodzenou schopnosťou zvládať všetky prekážky života sa nerodíme, musíme sa to naučiť a to isté platí aj vo vzťahoch. Ak si chcete roky udržať zdravý vzťah, mali by ste sa podľa Wincha naučiť týchto 9 zručností. A nestačí sa ich len naučiť, mali by ste si ich každý deň obrusovať a zlepšovať sa v nich.

Článok pokračuje pod videom ↓

Súcit

Súcit je definovaný ako schopnosť vcítiť sa do situácie toho druhého, prežívať spolu s partnerom šťastie, ale aj smútok. Ak s niekým žijete už niekoľko rokov, môže sa zdať, že dotyčnú osobu poznáte už takmer ako svoju dlaň. Človek však nie je ako kniha, ktorú si prečítate a zapamätáte si jej obsah. Ak nadobudnete dojem, že vás už na tom druhom nič nemôže prekvapiť, je náročné prejaviť mu empatiu v pravom slova zmysle. Ako si teda túto schopnosť vylepšíte? Zatvorte oči, predstavte si seba v danej situácii a pokúste sa čo najlepšie si predstaviť, ako by ste sa cítili na jeho/jej mieste. Zabudnite na chvíľu na poúčanie, ako sa v takej či onakej situácii zachovať, pokúste sa len vžiť do emócií druhej osoby.

Pochopenie

Pochopenie a empatia idú ruka v ruke. Je dôležité dokázať pochopiť pocity toho druhého nielen v prípade, ak sa ocitne v nepríjemnej situácii, ale aj vtedy, ak medzi vami napríklad dôjde k hádke. Aj keď sa zdá, že tým len prilievate olej do ohňa, je dôležité vedieť sa upokojiť a dať tomu druhému najavo, že jeho pocitom rozumiete a má právo cítiť sa tak, ako sa cíti. Pochopenie môže priniesť vítanú úľavu od negatívnych emócií.

unsplash.com

Slušnosť

Nejeden z nás podceňuje silu drobných prejavov pozornosti a slušnosti. Následkom toho vzniká vo vzťahu začarovaný kruh, kedy sa jeden z partnerov urazí, potom sa urazí druhý a celé dni sa obchádzajú v tichej domácnosti. Jednoduchým riešením je pritom objatie, darovanie obľúbenej čokolády, kytice či dobrá večera. Samozrejme, objatie nevyrieši už vyhrotenú situáciu, drobnými prejavmi pozornosti jej však môžete predísť.

Partnerstvo

V niektorých prípadoch si na seba partneri zvyknú tak veľmi, že sa k sebe začnú správať ako spolubývajúci. Obaja partneri si žijú vlastné životy, pričom neraz neberú ohľad na názory a potreby toho druhého. Takýto prístup však nie je prospešný a vedie k čoraz častejším nezhodám. Aby ste sa hádkam vyhli, pokúste sa pýtať sa v každej dôležitej situácii na názor partnera. Možno ani netušíte, do akej miery niečo také jednoduché dokáže ovplyvniť život.

Vyhýbajte sa špekuláciám

Ak vám partner povie niečo milé, nesnažte sa za tým hľadať niečo viac a čítať medzi riadkami. Môžete tak len zbytočne vyvolať konflikt. Jednoducho sa pýtajte. Ak vám povie, že v tých nových šatách vyzeráte dobre, zrejme skutočne myslel na to, čo povedal.

unsplash.com

Vďačnosť

Nevynechajte príležitosť vyjadriť partnerovi vďačnosť. Aj keď sa to zdá ako drobnosť, má zázračné účinky. Každý predsa potrebuje mať pocit, že je užitočný, žiadaný a dôležitý v živote toho druhého.

Nevnímajte sa navzájom ako samozrejmosť

Každý vo vzťahu by mal mať isté povinnosti a hranice. Je ale dôležité, aby ste svojho partnera a to, čo pre vás robí, nevnímali ako samozrejmosť. Naučte sa robiť kompromisy, pomáhať si navzájom, riešiť problémy a komunikovať. Ak vám každé ráno uvarí partner/ka kávu, neberte to ako niečo, čo bude robiť vždy. Je dôležité vedieť oceniť aj maličkosti každého dňa.

Šťastie

Ľudia si neraz myslia, že za ich šťastie je zodpovedný ten druhý, pravdou však je, že za vlastné šťastie je zodpovedný každý sám. Ak ste neboli šťastní pred vstupom do vzťahu, nový vzťah situáciu napraví len čiastočne a dočasne. Pred problémami sa však nedá uniknúť. A ak sa po nejakom čase vrátia, nemôžete z vlastného nešťastia obviňovať partnera.

Klebety

To najhoršie, čo môžete urobiť, je ohovárať partnera poza jeho/jej chrbát. Problémom nie je len fakt, že to partner môže zistiť a vy mu/ jej tým ublížite, ale aj fakt, že problém sa vám možno podarí vyriešiť, ale každý, komu ste povedali niečo zlé, si bude pamätať len tú informáciu. Okrem toho, v danom momente hľadáme v niekom oporu a nehľadíme na to, či máme pravdu alebo sa mýlime. Namiesto toho, aby ste o problémoch hovorili s horúcou hlavou s inými ľuďmi, počkajte chvíľu, kým tie najbúrlivejšie emócie pominú a porozprávajte sa radšej s partnerom.

unsplash.com

Emocionálna očista

Psychické zdravie je rovnako dôležité, ako to fyzické. To najhoršie, čo podľa Wincha môžeme robiť, je utápať sa v sebaľútosti. Napríklad, keď s vami partner odmietne ísť do kina a vy ešte mesiac premýšľate nad tým, prečo nechcel ísť, či mal lepší program, či len jednoducho nechcel ísť s vami, atď. Winch tvrdí, že keď za vám v mysli začnú premieľať negatívne myšlienky a pocity, zámerne by ste sa mali sústrediť na niečo pozitívne.

Čo si myslíte o Winchových zásadách šťastného vzťahu vy?

Pozri aj: Týchto 16 vecí robí žena, ktorá si vo svojom živote prešla peklom, no vyšla z neho ako víťaz

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov