Foto: pexels.com

Počuli ste už o skopofóbii?

Fóbií je naozaj mnoho. Často máme úplne iracionálny strach aj z vecí, ktoré považujú iní za úplne normálne a žiadnu obavu z nich nemajú. Podobne je to aj so skopofóbiou. Zatiaľ čo niektorí majú z toho, o čom je, panický strach, iní to priam vyhľadávajú. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Learning Mind priniesol veľmi zaujímavý pohľad na jednu z tých netradičnejších fóbií – na skopofóbiu. Ak ste o nej ešte nepočuli, povedzme si najprv, čo to vlastne je. 

Skopofóbia je panický strach z toho, že sa na vás niekto bude pozerať, alebo že vás niekto odfotí. Na prvé počutie sa vám môže zdať, že je to niečo nezvyčajné, no s najväčšou pravdepodobnosťou aj vy máte vo svojom okolí niekoho, kto má z fotenia či z pohľadov ľudí vyslovene nočné mory. Teraz už viete, že je možné, že trpí skopofóbiou. 

Keď je takýto človek vystavený stresu – napr. keď sa ho niekto snaží odfotiť, alebo keď naňho niekto hľadí, prítomné sú tieto symptómy:

  • sťažené dýchanie,
  • búšenie srdca,
  • extrémna úzkosť,
  • podráždenosť,
  • nevoľnosť,
  • potenie.
pexels.com

Tak ako každá fóbia, aj táto je, samozrejme, do istej miery liečiteľná. Skvele funguje napríklad kognitívno-behaviorálna terapia, no vynikajúce výsledky sa dajú dosiahnuť aj za pomoci skupinových terapií. Ľudia trpiaci skopofóbiou si však veľmi pochvaľujú aj meditáciu či hypnoterapiu. 

Pri skopofóbii si však treba dať pozor aj na to, či sa vyskytuje samostatne, alebo či nie je súčasťou nejakého závažnejšieho ochorenia – napríklad úzkosti. V takomto prípade treba určite vyhľadať odbornú pomoc a problém riešiť ako celok.

Na záver tiež treba dodať, že je samozrejme v poriadku mať “zdravý” strach z niektorých vecí. Pokiaľ je však tento pocit obmedzujúci a ide vyslovené o fóbiu, je ideálne zaoberať sa tým a nesnažiť sa to zmiesť pod koberec. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov