Odpovedať na otázku, prečo je človek nezadaný, nie je vôbec jednoduché.

Niekedy za to môže zhoda okolností, inokedy je to následkom prežitých udalostí, ktoré človeka poznačili a občas je za to zodpovedná sarmassofóbia. Možno aj vám už niekto povedal, že si rád užíva svoju slobodu a nepotrebuje sa viazať. Niekedy je to však viac ako láska k slobode a nadviazať vzťah bráni človeku fóbia zo záväzkov. Ako zistíte, že niekto trpí sarmassofóbiou?

Článok pokračuje pod videom ↓

Nervozita

Jedným zo základných príznakov sarmassofóbie je hľadanie každej jednej chybičky, ktorú by ste mohli partnerovi vyčítať. Ak ju nájdete, máte dokonalú výhovorku, prečo od dotyčnej osoby ujsť. Vašim priateľom sa možno zdá, že ste príliš vyberaví, pravdou však je, že vás desí záväzok a to, čo by od vás tá osoba mohla chcieť.

Bolí vás pred stretnutím hlava?

Cítite sa vždy, ako keby ste šli na prvé rande? Nedokážete jesť, sústrediť sa a hlava vám ide od nervozity takmer prasknúť? Úzkosť a strach vás takmer prinútia rande zrušiť a bojíte sa, aké to bude, aj keď vás priatelia uisťujú, že všetko bude v poriadku.

Odídete bez varovania

Môže sa to zdať ako drzosť najhrubšieho zrna a možno si myslíte, že vy by ste to predsa nikdy neurobili, no ak trpíte sarmassofóbiou, možno tiež premáhate chuť jednoducho ujsť, odísť bez toho, aby ste to druhej osobe oznámili. Najčastejšie takto ľudia konajú v prípade, ak sa rande vyvíja dobre a zdá sa, že preskočila iskra. Zľaknú sa totiž, že by to mohlo zájsť priďaleko.

Foto: unsplash

Pôvod v detstve

Iste netreba pripomínať, že vzťah našich rodičov je pre nás akýmsi vzorom a ovplyvní celý náš život, aj to, ako budeme vzťahy nadväzovať v dospelosti my. Pokiaľ vaši rodičia nemali príliš vrúcny vzťah, boli chladní a neprejavovali si navzájom lásku, je pravdepodobné, že sa budete takéhoto chladu báť a radšej sa budete záväzkom vyhýbať, ako by ste mali riskovať, že bude mať váš partner rovnaký prístup.

Flirtovanie vám neprekáža

Ani človek trpiaci sarmassofóbiou nie je asociál a rád sa zabaví, nesmie to však prekročiť hranicu flirtu. Nechce, aby sa to prehuplo do reálneho vzťahu. Skôr, ako by sa stihlo začať diať niečo vážne, radšej nahodí spiatočku.

Niekedy po vzťahu vyslovene túžite

Aj keď sa môže zdať, že ste povrchní a chcete sa len baviť, pravdou je, že aj človek trpiaci sarmassofóbiou je len ľudská bytosť ako každá iná, preto potrebuje lásku, nehu a intimitu. Jednoducho sa však k tomu zo strachu nedokážete odhodlať.

Foto: unsplash

Vina

Viete, že je to hrozné, a že sa to nerobí, vy však tú úzkosť už viac jednoducho nedokážete zniesť a napriek tomu, že je vám s danou osobou dobre, jednoducho sa jej prestanete ozývať a tvárite sa, že ste prestali existovať.

Úľava

Keď už sa sarmassofobik ocitol predsa len vo vzťahu, situácia nie je o nič jednoduchšia. Neustále sa totiž strachuje, že ho partner opustí a keď tak napokon naozaj urobí, dostaví sa podivný pocit úľavy. Už totiž nad tým viac jednoducho nemusí premýšľať.

Poznáte aj vy vo svojom okolí človeka, ktorý sa za každú cenu vyhýba záväzkom? Nesúďte ho, možno trpí sarmassofóbiou.

Pozri aj: Hľadáte lásku, no nenachádzate ju? Toto je 6 dôvodov, prečo ste stále single

thepowerofsilence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov