Foto: brightside.me

Mnohí ľudia robia všetko preto, aby neboli sami, hoci je to veľká škoda. Samota pre nás môže byť oveľa prospešnejšia, než by ste si mysleli.

Samota sa automaticky nerovná depresii. Naopak, môže byť vynikajúcim prostriedkom, ktorý nám pomôže spoznať samého seba. Aby ste to však pochopili, je dôležité zmeniť uhol pohľadu. Objavíte tak mnohé, vedecky overené výhody, ktoré vám ukážu, že samota je naozaj prospešná.

Veríme, že vám pomôžu kvalitne si vychutnať chvíle samoty.

#1 Môžete si robiť to, čo naozaj chcete

Photo by Sebastian Voortman from Pexels

Jednou z hlavných výhod samoty je to, že skutočne nemusíte robiť žiadne kompromisy. Môžete ísť spať, kedy chcete, jesť, na čo máte chuť a nikomu nemusíte vysvetľovať, prečo ste celý deň v pyžame. Keď ste sami, robte to, na čo máte chuť. Ten pocit naozaj stojí za to.

#2 Nemusíte obetovať svoj komfort

Nie vždy je spanie vo dvojici príjemné – najmä ak vám partner neustále ťahá obliečku. Svoju posteľ máte sami pre seba, ani s večerou sa nemusíte rozdeliť. Môžete sa hýčkať a dopriať si maximálne pohodlie. Okrem toho, aj vedci vo svojej štúdii potvrdili, že človek si najlepšie odpočinie osamote. To je fakt, ktorý asi nikto nemôže vyvrátiť.

#3 Vyzeráte skutočne lepšie

Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Je pravda, že keď sme vo vzťahu, oveľa ľahšie skĺzneme k zlým návykom. Neraz aj pod vplyvom partnera ide zdravá strava na vedľajšiu koľaj, čo sa môže odzrkadliť nielen na našej kondičke, ale aj na celkovom vzhľade. Je dokázané, že nezadaní ľudia viac dbajú o zdravý životný štýl. Majú viac času sami pre seba a cvičia pravidelnejšie, čo sa pozitívne odzrkadlí na ich postave.

#4 Nezabúdate na svojich priateľov

Keď sme vo vzťahu, neraz odsúvame svojich dlhoročných priateľov na vedľajšiu koľaj. Je to normálne, keďže chceme s priateľom tráviť viac času. Avšak aj veda potvrdila, že nezadaní ľudia sú oveľa lepší v socializácii, neraz sú nútení vystúpiť zo zóny komfortu, viac sa zaujímajú o svojich priateľov, známych či susedov, čím si rozširujú svoje obzory.

#5 Vytvoríte si svoj vlastný harmonogram

Photo by Joshua Aragon on Unsplash

Ak ste nočná sova, nikomu nebude vadiť, keď budete sedieť za počítačom do skorých ranných hodín. Nikomu sa nebudete musieť prispôsobovať a skôr tak budete počúvať biorytmus vlastného tela, ktorý vie, aký harmonogram je preňho najlepší. Aj to je ďalšia z kľúčových výhod samoty, ktorá určite stojí za pozornosť.

#6 Ste oveľa pokojnejší

Jednoducho preto, že nemusíte riešiť, čo si zas vymyslí váš partner. Nemusíte analyzovať, čo všetko je zlé či dobré na vašom vzťahu. Všetku energiu môžete venovať len sebe či svojmu rozvoju, čo výrazne prospieva k pozitívnemu vnútornému nastaveniu. Vo vzťahoch sa stále bojíme, že urobíme niečo nevhodné, ak ste však sami, tak tomu nemusíte venovať zbytočnú pozornosť.

#7 Vaša produktivita sa výrazne zvyšuje

Photo by rawpixel on Unsplash

Samota nielenže zlepšuje našu produktivitu, ale i koncentráciu. Keď sme sami, nie sme nikým rozptyľovaní, čo sa môže pozitívne odraziť v našej profesijnej oblasti. Je dokázané,  že single ľudia stihnú oveľa viac úloh za kratší čas, než tí zadaní.

#8 Ušetríte množstvo energie

A to najmä v prípade, ak máte za sebou naozaj negatívny vzťah. Správny a harmonický vzťah by nám mal energiu dávať, nie odoberať. Nie vždy má zmysel investovať energiu do vzťahu, ktorý nestojí za to. V takom prípade je samota oveľa prijateľnejšiou alternatívou. Dodá vám množstvo energie, ktorú môžete využiť vo svoj prospech.

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov