Foto: Photo by Max Rovensky on Unsplash

Recepty starých rodičov môžu byť niekedy viac než užitočné.

Nie vždy sa však oplatí staviť na staromódne metódy. Aj keď môžu niektorým párom vyhovovať, u iných môžu spôsobiť závažné problémy a v extrémnych prípadoch môžu dokonca zapríčiniť aj rozvod. Čomu sa vo vzťahu radšej vyhnúť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Odborník na vzťahy a na randenie, Jonathan Bennet sa vyjadril, že rady starých materí síce môžu byť užitočné, na dnešné moderné vzťahy však už nemusia platiť. Neodrážajú totiž realitu súčasného sveta a hodnoty, ktoré dnes vládnu. Každý vzťah je jedinečný a je dobré, ak si pár vytvorí nové, vlastné pravidlá.

Nechajte problémy tak

Toto pravidlo možno v minulosti bolo nápomocné, dnes však môže narobiť veľa škody. Nechať problémy plávať a nevyťahovať ich na povrch, aby ste ich nenarobili ešte viac, vôbec nie je dobrý nápad. Psychologička Heather Z. Lyons hovorí, že nesúhlas a nezhody vzťahu nemusia vyslovene škodiť. Ak dvojica dokáže svoje problémy konštruktívne riešiť, môže to vzťah posunúť vpred. Dôležité však je nezvaľovať na seba navzájom vinu, nekritizovať partnera, správať sa k sebe s rešpektom a najmä, neuzatvárať sa.

Porovnávate sa so susedmi?

Kedysi susedia cez okno sledovali, čo robia tí druhí a porovnávali sa navzájom. Kto má viac, kto sa viac háda, kto je na tom lepšie. Tendencii porovnávať sa navzájom podliehajú ľudia aj dnes, avšak táto aktivita sa presunula z okien na sociálne siete. Nech sa však na to pozeráte z ktorejkoľvek stránky, nie je to zdravé ani nijak prospešné. Návod na šťastný vzťah totiž neexistuje a žiaden pár nedá na Instagram fotografiu toho, ako sa práve hádajú.

Foto: unsplash

Nechoďte spať nahnevaní

Iste ste už aj vy počuli, že by ste nemali ísť spať nahnevaní. Toto však nemusí platiť, ba čo viac, môže to napáchať viac škody ako úžitku. Raffi Bilek, vzťahový poradca hovorí, že môžete byť nahnevaní a môžete sa snažiť problém vyriešiť, nemôže to však fungovať súčasne. Ak ste teda nahnevaní pred spaním, nie je to ideálny čas na riešenie problémov. Vyspite sa na to a problémy riešte radšej na ďalší deň, avšak s chladnou hlavou.

Každý partner má svoju rolu

Stereotypy sa vo vzťahu týkajú najmä rodu a rozdelenia úloh na ich základe. Napríklad, žena má robiť domáce práce, kým muž sa niečomu venuje v garáži alebo v záhrade. Ak vám tieto stereotypy vyhovujú, v poriadku. Odborníčka na vzťahy Kryss Shane však hovorí, že môžu byť pre vzťahy toxické, najmä ak sa ich pár snaží držať za každú cenu. Nikto nie je rád, ak je k niečomu nútený, rozdeľte si preto úlohy na základe toho, komu čo vyhovuje. Napríklad, aj žena môže opravovať auto v garáži a muž môže umývať riady.

Sex nemusí byť vždy skvelý

Myšlienka, že sex musí byť vždy dokonalý, je skutočne zastaralá a v mnohých prípadoch je aj zdrojom sklamania. Lyonsová dodáva, že dôležité je najmä neporovnávať sex na začiatku vzťahu a po niekoľkých rokoch. Samozrejme, dvojica sa vždy môže snažiť, aby to malo iskru a môže skúšať nové veci, ak to však nie je vždy ako scéna vystrihnutá z vášnivého filmu, nevešajte hlavu.

Foto: unsplash

Šťastná žena, šťastný život

Hovorí sa, že ak je šťastná žena, spokojný bude aj jej manžel. Terapeut Jordan Madison sa však vyjadril, že takýto pohľad na vec už nie je aktuálny, dôležité totiž je, aby boli vo vzťahu spokojní obaja partneri a aby si boli rovní. Okrem toho, môže to navádzať na myšlienku, že partner by mal mlčať, aby partnerku neurazil a držať v sebe negatívne emócie. To však nie je pravda a ako sme spomenuli vyššie, hádka môže byť pre vzťah konštruktívna.

Neprepierajte problémy na verejnosti

Často sa hovorí, že partneri by mali nechávať problémy za dverami svojej domácnosti. Terapeutka Irina Baechle má však iný názor a hovorí, že niekedy môže padnúť vhod podeliť sa o problémy s blízkym priateľom či odborníkom. Pomôže vám to totiž získať iný náhľad a možno nájsť nové riešenia. Je však potrebné dobre si premyslieť, komu sa zdôveríte.

Odpúšťaj a zabúdaj

Bennet hovorí, že odpúšťanie je proces, ktorý si vyžaduje nejaký ten čas a aj keď si to občas radi navrávame, človek len tak ľahko nezabudne, keď mu bolo ublížené. Tvrdenie, že treba odpustiť a zabudnúť je teda nerealistické. Rozumnejšie je pokúsiť sa problémy vyriešiť a odpustenie príde postupne.

Foto: unsplash

Musíte spať v jednej posteli

Ak spíte s partnerom v spoločnej posteli, neuškodí to, ak však partner chrápe alebo chodíte spať a budíte sa v odlišných časoch, môže to byť viac na škodu. Adamaris Mendoza tvrdí, že ak chcete spať v oddelených posteliach či dokonca oddelených miestnostiach, nie je na tom nič zlé, dokonca to môže vzťahu prospieť, keďže nedostatok spánku a nekvalitný spánok môžu viesť k rôznym zdravotným problémom a k podráždenosti.

Nezabúdajte, niektoré rady starých materí síce môžu fungovať, moderné vzťahy si však vyžadujú modernejšie pravidlá.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov