Nájdete medzi nimi aj to svoje?

Čo si predstavíte pod pojmom psychopat? Možno nejaké krvilačné monštrum, ktoré patrí za mreže. Áno, samozrejme, aj toto môže byť psychopat, možno vás však prekvapí, že na väčšinu z nich by ste to na prvý pohľad nepovedali. Môžu sa správať mimoriadne galantne, vyzerajú dobre, sú pozorní. To, čo sa odohráva v ich hlavách, je už však druhá vec…

Článok pokračuje pod videom ↓

Kevin Dutton, britský renomovaný psychológ, napísal knihu The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies and Serial Killers Can Teach Us About Success, v ktorej sa venoval špeciálne vzorcom správania psychopatov. Okrem iného popísal aj 10 povolaní, ktoré si títo ľudia volia najčastejšie. Možno v ňom nájdete aj to svoje…

Začnime teda od poslednej priečky tohto nelichotivého rebríčka.

#10 Štátny úradník

Dobre, po skúsenostiach so slovenskými úradmi vás posledná priečka možno až tak neprekvapí, ako však vidíte, podobne je to aj inde vo svete. Dutton to pripisuje tomu, že štátni úradníci sú síce disciplinovaní, no zato im veľmi veľakrát chýba empatia či súcit. A práve to sú znaky, ktoré veľmi presne popisujú psychopatiu ako takú.

Photo by bruce mars from Pexels

#9 Šéfkuchár

Tu to už začína byť prekvapujúce. Pravdepodobne by vám nenapadlo, že tu nájdete aj túto profesiu. Podľa slov Duttona si toto povolanie vyberajú ľudia, ktorí by síce nikomu nedokázali fyzicky ublížiť, no zato doslova vyhľadávajú chaotické prostredie, kde budú po celý čas pod tlakom.

#8 Kňaz

Aj tento bod vás možno viac či menej prekvapil. Dutton však hovorí, že kňazi si toto povolanie vyberajú veľakrát preto, aby nad inými získali kontrolu, dokázali ich ovládať a oni pritom vyzerali ako tí najlepší. Zároveň upozorňuje na to, že ľudia pracujúci v tejto oblasti môžu veľakrát zneužiť dôveru ľudí, aby sa dostali k osobným či citlivým informáciám.

#7 Policajt

Na siedmej priečke sa ocitli policajti. Ako možno viete, psychopati sa vyznačujú schopnosťou ostať v pokoji aj v tých najkritickejších situáciách. Práve toto je podľa Duttona dôvod, prečo si veľakrát vyberú kariéru policajtov – v spojení s túžbou po zažívaní nebezpečných situácií.

#6 Novinári

Ale takisto redaktori, blogeri, copywriteri… Áno, toto nás zabolelo, ale žiaľ, je to tak. Podľa Duttona sme presne takí, ako “pravý” psychopat – okúzľujúci, sústredení a pozorní, no zato nemilosrdní.

pexels.com

#5 Chirurg

Chirurg je jednou z mála profesií, kde sa denno-denne rozhoduje o živote a o smrti. Zároveň ide o psychicky nesmierne náročnú prácu, kde môže znamenať aj niekoľko sekundové zaváhanie alebo zlé rozhodnutie smrť. Je pravdou, že taký tlak by vydržal málokto.

#4 Obchodný zástupca

Extrovertná povaha, odvaha, neúprosná túžba niečo dosiahnuť či neochota pracovať v tíme. Podľa slov Duttona, toto sú vlastnosti nielen obchodných zástupcov, ale rovnako tak aj psychopatov.

#3 Moderátori

Pravdepodobne by vám nenapadlo, že ľudia, na ktorých sa pozeráte v televízii alebo ľudia, ktorých počúvate v rádiu, môžu byť psychopatmi. Podľa Duttona sú nimi však veľmi často a umiestnil ich preto na 3. miesto. Vysvetľuje to tým, že ako u nich, rovnako tak aj u psychopatov sa v mnohých prípadoch stretávame s vysokou mierou narcizmu.

#2 Právnik

Neuveriteľná sebadôvera, sebeckosť, bezohľadnosť a veľký šarm – presne toto sú vlastnosti, pre ktoré si právnici v rebríčku Duttona vyslúžili striebornú medailu.

pexels.com

#1 CEO

…alebo generálni riaditelia, výkonní riaditelia či jednoducho majitelia alebo vedúci firiem. Práve oni sa ocitli na nelichotivom prvom mieste. Prečo? Dutton hovorí, že psychopati si takúto kariéru vyberajú najčastejšie preto, že im vyhovuje chaotické a neustále stresujúce prostredie, kde môžu naplno využiť svoju “superschopnosť” – vždy si zachovať chladnú hlavu. Pre svoj prospech však podľa slov Duttona tiež často nemajú problém vykorisťovať druhých alebo nimi manipulovať.

Ako ste nakoniec obstáli? Našli ste v tomto rebríčku svoje zamestnanie?

Pozri aj: Psychopatický checklist: Psychológ Robert Hare vytvoril tento 20-otázkový test, ktorý vám pomôže určiť, či je niekto psychopatom

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov