Tejto chyby sa dopúšťa takmer každý z nás.

Ruku na srdce. Aj vy zaspávate s mobilom v ruke? Najprv si chcete len nevinne nastaviť budík, no akosi sa (ne)chtiac zabudnete na webe. A hodiny letia ako šialené. Okrem toho, že si takto ukrajujeme hodiny určené na spánok, v skutočnosti si škodíme viac, než si myslíme. Psychológovia totižto zistili súvislosti, ktoré nepotešia žiadneho mobilového maniaka. 

Článok pokračuje pod videom ↓

V novej štúdii vedci podrobili analýze viac než 91-tisíc užívateľov Instagramu a Twitteru. Boli to práve tí, ktorí po 22-hej hodine trávili na sociálnych sieťach najviac času. Vedci zistili, že okrem toho, že si títo ľudia dobrovoľne a celkom zbytočne skracujú dobu spánku, zároveň sa vystavujú značnému riziku vzniku rôznych psychologických problémov. Depresia, neurózy či bipolárna porucha. To všetko je len špičkou ľadovca, ktorá súvisí práve s nočným nazeraním do mobilov.

Mobily narúšajú prirodzený cirkadiánny rytmus organizmu

pixabay.com

Nočné ponocovanie narúša prirodzený cirkadiánny rytmus spánku a oddychu, na ktorý sme prirodzene nastavení. V noci teda máme spať a cez deň sa venovať ostatným aktivitám. Vedci zistili, že účastníci, ktorí v noci venovali viac pozornosti mobilu ako spánku, mali nižšiu pracovnú výkonnosť.

U účastníkov sa tiež až o 11 percent zvýšila pravdepodobnosť vzniku bipolárnej poruchy, pričom riziko vzniku depresie sa zvýšilo o 6 percent. Ak sa vám to nezdá veľa, pokračujeme ďalej. U aktívnych nočných užívateľov smartfónov sa výrazne znižuje aj subjektívny pocit šťastia, a to už stojí za zamyslenie.

Najviac sú ohrozené deti a mladiství

Photo by Ludovic Toinel on Unsplash

Odborníci vo svojej štúdii upozorňujú najmä na negatívny vplyv mobilov u mladistvých, ktorí predsa len potrebujú o niečo viac spánku než dospelí. Poukazujú na to, že často používajú telefóny aj po 22-hej hodine a nerešpektujú zákazy rodičov, čo konieckoncov vedie aj k zhoršeným študijným výsledkom. Vedci však veria, že zvýšenie povedomia o škodlivosti techniky v posteli pomôže bojovať proti tomuto neduhu.

Veríme, že tieto zistenia i vás nakopnú k tomu, aby ste si v noci vypli telefón. Ten predsa nestojí za žiadne psychické problémy.

Pozri aj: Toto je 10+ vecí, ktoré boli zabité modernými technológiami. Chceli by ste, aby opäť prišli do módy?

independent
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov