Aj keď nám technológie v mnohom život uľahčujú, na druhej strane nás o niekoľko vecí aj pripravili.

Spomínate si na to, keď sme si po dni, keď sme nešli do školy, museli ísť opísať domáce úlohy ku kamarátovi? Ak sme chceli zistiť, či dnes pôjde von, museli sme mu zazvoniť na zvonček a opýtať sa. Stavali sme si bunkre, liezli sme po stromoch, preháňali sme sa na bicykloch, obľúbené pesničky sme si napaľovali na CD-čká a keď sme sa zaľúbili, posielali sme si lístočky. Aj takto vyzeral život predtým, ako sme ho presunuli na Facebook.

Článok pokračuje pod videom ↓

Komunikácia tvárou v tvár

Kedysi sme sa s priateľmi stretávali vonku, posedávali sme na lavičkách, prechádzali sme sa, vymýšľali bláznovstvá alebo sme zašli niekam na čaj. To všetko sme nahradili chatovaním, prípadne videohovormi. Napriek tomu, že technológie komunikáciu zjednodušili a môžeme sa zhovárať aj s ľuďmi, ktorí sú napríklad na druhom kontinente, uznajte, že predsa len tomu niečo chýba. Je iné dívať sa niekomu do tváre a môcť ho objať, ako mu poslať smajlíka.

Posielanie pohľadníc

Pohľadnice si dnes už zrejme vymieňajú len naši rodičia, no kedysi sme sa im tešili a dokonca sme si ich odkladali a robili sme si zbierky. Dnes sa prianie na Vianoce či na narodeniny vybaví pár slovami a pekným smajlíkom hodením na „nástenku užívateľa“.

unsplash.com

Návštevy

Pred niekoľkými rokmi nebolo ničím výnimočným, ak k vám niekto prišiel na krátku neohlásenú návštevu. Dnes, ak chcete niekoho navštíviť, je potrebné mu dať vedieť niekoľko dní vopred, zosúladiť si diáre a možno o dva týždne to na hodinku vyjde. Ak niekto zaklope na dvere neohlásene, pozeráme naňho ako na cudzinca z Marsu.

Čítanie novín

Možno vaši starí rodičia ešte zájdu ráno po noviny. Niekedy to bola bežná súčasť života, posedieť si pri káve a prelistovať noviny. Dnes preferujeme mať všetky informácie z online zdrojov.

Mapy

Aj keď automapy sú súčasťou výbavy cestovateľov ešte aj dnes, oveľa radšej sa spoliehame na online navigácie. Kým sa vám však mobil môže vybiť, papierová mapa nesklame.

unsplash.com

Legendy

Možno aj vy ste mali v meste schátranú budovu, ktorá bola opradená legendami a chodili ste tam striehnuť, či neuvidíte niečo nezvyčajné. Alebo ste si navzájom rozprávali strašidelné príbehy. Tie sú dnes už minulosťou a ľudia si radšej pozrú najnovší horor v kine.

Videokazety

Tiež ste si radi vyberali filmy na videokazetách? Celí nedočkaví sme šli domov a nevedeli sme sa dočkať, kedy si pustíme skvelý film bez reklám. Dnes už však videopožičovne zavreli svoje „brány“, pretože film si stiahnete zadarmo a v pohodlí domova za niekoľko minút alebo si ho pozriete online.

Fotografie na filme

Ak ste chceli vidieť, či sa vám zábery z výletu podarili, museli ste vziať film do obchodu a niekoľko dní čakať, kým vám ich vyvolali. Potom sme ich skladali do albumov a písali sme si k nim čas a miesto. Dnes je všetko urýchlené a fotku si urobíte kedykoľvek v priebehu sekundy.

Neexistovali večierkové dôkazy

Možno tak klebety neprajníkov, ale nemuseli ste sa obávať, či sa nejaká trápna fotografia neocitne na ďalší deň na Facebooku, Twitteri, Snapchate či Instagrame.

Koncerty

Samozrejme, ten dobrý koncert si chceme uchovať v pamäti navždy. Dnes to však už nie je také ľahké, keďže vám vo výhľade bude brániť záplava mobilov a selfie tyčí.

unsplash.com

Hudba

Ak sme si chceli vypočuť svoju obľúbenú pesničku, museli sme si ju nahrať na CD. To však mohlo poslúžiť aj ako milý darček. Dnes funkciu CD-čiek nahradili Youtube a Spotify.

Tiež si spomeniete na niečo, čo sa dnes už vďaka technológiám „nenosí“, ale kedysi to bola bežná vec? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Ste dieťa 90. rokov? Ak áno, pri pohľade na týchto 15+ retro obrázkov vás pochytí poriadna nostalgia

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov