…a to aj v dave ľudí.

V dnešnej dobe nie je ničím výnimočným, ak sa niekto cíti osamelo aj v dave ľudí. Možno okolo seba máte rodinu, kolegov či známych, no medzi nimi ani jednu spriaznenú dušu, na ktorú by ste sa mohli naplno spoľahnúť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak je vám tento scenár povedomý, je pravdepodobné, že často cítite pocit osamelosti, v dôsledku čoho môžete v spoločnosti robiť niečo, čo ste si doteraz ani neuvedomili.

Ako sa totižto podarilo dokázať vedeckému tímu v tejto štúdii, prejavom samoty je aj to, ak sa v skupine ľudí radšej postavíte alebo posadíte čo najďalej. Osamelí ľudia teda preferujú čo najväčší osobný priestor a čo najväčšiu vzdialenosť medzi sebou a ďalšími osobami, a to predovšetkým vtedy, ak ide o ľudí, s ktorými majú blízky vzťah.

pexels.com

Dôvodom môže byť podľa výskumného tímu to, že osamelí sú preto, že množstvo ľudí ich už počas života sklamalo, ľuďom preto vo všeobecnosti nedôverujú. Hoci by možno radi získali niekoho blízkeho, boja sa ďalšieho sklamania a tak si podvedome i navonok radšej od každého udržiavajú odstup. To ich však dostáva do začarovaného kruhu a samotu je tak čoraz ťažšie prekonať.

Výskumu sa zúčastnilo celkom 580 ľudí a potvrdilo sa ním, že osamelosť až zdvojnásobila šancu, že osamelý človek sa od ostatných posadí či postaví čo najďalej. Mimoriadne zaujímavým je však zistenie, že toto platilo väčšinou len v prípade ľudí, ktorých dotyční poznali (napr. rodina či priatelia). Pri cudzích ľuďoch bolo udržiavanie si odstupu a “stráženie si” osobného priestoru o niečo menšie.

Určite však ide o zaujímavé zistenie, ktorého platnosť si môžete odsledovať nielen na sebe, ale rovnako tak aj na iných.

Pozri aj: Takto to vyzerá, keď sa samota stane vaším najväčším priateľom. Ak ju takisto milujete, v týchto 15+ krásnych ilustráciách sa určite nájdete

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov