Foto: Photo by Yogendra Singh from Pexels

Báť sa lásky je hlúpe a zbabelé.

Napriek tomu však týmto strachom trpí čoraz viac ľudí. Nemajú problém zamilovať sa, no keď sa to stane, zo začínajúceho sa vzťahu jednoducho zutekajú. Ich strach z lásky je totiž taký obrovský, že ich úplne paralyzuje a nedokážu s ním bojovať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dr. Lisa Firestone je psychologičkou, ktorá sa špecializuje práve na oblasť vzťahov. Pre portál The Minds Journal popísala 7 dôvodov, pre ktoré majú mnohí ľudia taký veľký strach z lásky. 

#1 Skutočná láska nás robí zraniteľnými

Nový vzťah je neprebádaným územím a je prirodzené, že väčšina z nás má z neznámych vecí strach. Milovať znamená riskovať. Niektorí zariskujú radi, no iní majú tendenciu uveriť tomu, že čím viac im na niekom začne záležať, tým viac im môže byť ublížené, a preto radšej utečú. 

#2 Nový vzťah vyplavuje na povrch trápenia z tých predošlých

…a to veľakrát na podvedomej úrovni. V novom vzťahu však začíname premýšľať nad tým, ako a koľkokrát nás už iní sklamali a niektorí, žiaľ, uveria tomu, že takto sa zachová každý. Veľakrát dokonca bez toho, aby svojmu novému partnerovi dali šancu dokázať, že tentokrát to môže byť iné. 

#3 Láska protirečí vašim vnútorným hlasom

Psychologička upozorňuje aj na to, že mnohí ľudia si o sebe myslia, že z nejakého dôvodu si lásku jednoducho nezaslúžia. Nahovára im to akýsi “vnútorný hlas”, ktorý im hovorí, že nemôžu byť šťastní či milovaní. No a keď potom príde niekto, kto im každým svojím skutkom dokazuje pravý opak, títo ľudia sa začnú paradoxne cítiť nepohodlne a nepríjemne. 

Foto: Photo by Daniel Reche from Pexels

#4 So skutočnou radosťou prichádza aj skutočná bolesť

Určite ste si už dávno všimli, že v našom živote sa striedajú tie krásne obdobia s tými hroznými. A presne tohto sa niektorí ľudia boja. Obávajú sa, že ak ich láska spraví “príliš šťastnými”, následne im ublíži. 

#5 Jeden ľúbi vždy viac

Psychologička Lisa Firestone hovorí aj o tom, že mnohí ľudia sa zľaknú toho, že ten druhý ich až “príliš ľúbi”. Preto miesto toho, aby vzťah rozvíjali, jednoducho utečú. Lisa však upozorňuje na to, že vo vzťahu ľúbi jeden vždy o niečo viac. Keď je to však na začiatku vzťahu jeden, neznamená to, že to takto zostane navždy. Vzťah je dynamický proces a nikdy to nie je 50/50. Jeden sa jednoducho vždy musí snažiť viac. 

#6 Láska môže oslabiť väzby s rodinou

Je prirodzené, že ak ste s niekým vo vzťahu a záleží vám na ňom, chcete s ním tráviť čo najviac času. To samozrejme neznamená, že pretrhnete akékoľvek kontakty s rodinou, no môže sa stať, že niektorých ľudí budete jednoducho vídať menej. Je to prirodzené, no niektorých ľudí to aj tak desí. 

#7 Čím viac lásky máme, tým viac jej môžeme stratiť

A na záver, niektorí ľudia sa boja ľúbiť preto, že sa boja toho, že čím viac lásky majú (a dajú), tým viac jej môžu stratiť. A veľmi dobre vedia, ako by to bolelo. Preto radšej spravia všetko preto, aby ju do svojho života nevpustili. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov