Autor fotky: cottonbro na Pexels

Verili ste im doteraz aj vy?

Seth J. Gillihan je uznávaným psychológom, no okrem toho je aj obyčajným človekom, ktorý sa pred tromi rokmi po obzvlášť ťažkej opici rozhodol skoncovať s alkoholom. Nemal s ním problémy, no jednoducho zistil, že alkohol nie je nič preňho a k svojmu životu ho vôbec nepotrebuje. 

Článok pokračuje pod videom ↓

S čitateľmi portálu Psychology Today sa preto podelil o 5 mýtov o alkohole, kvôli ktorým ho ľudia pijú, no pritom ide o lži. 

#1 Alkohol vám pomôže zaspať

Lož. Gillihan vysvetľuje, že ak sa vám niekedy zdalo, že alkohol vám pomohol zaspať, bolo to pre jeho utlmujúce účinky. Váš spánok však lepší určite nebol – práve naopak. Už po jedinom poháriku tvrdého alkoholu či po pohári vína bude váš spánok oveľa plytší a nedosiahnete tak hlboké úrovne spánku, v ktorých sa telo i mozog regenerujú. 

#2 Alkohol vás upokojí

Lož. Jeho účinky sú totiž len veľmi krátkodobé. Je síce pravdou, že alkohol pôsobí na rovnaké nervové receptory, ako benzodiazepíny (napr. Xanax, Klonopin), no keď jeho účinok odoznie, všetko je ešte oveľa horšie než predtým. Najhorší pritom býva “deň po”. Máločo dokáže dušu zdrviť tak, ako úzkosť deň po prepitej noci. 

#3 Alkohol spraví váš život zaujímavejším

Lož. Môže sa zdať, že alkohol obrusuje všetky ostré hrany, a niektoré situácie robí znesiteľnejšími či lepšími. Pravdou však je, že práve tieto hrany potrebujeme nato, aby definovali naše zážitky a skúsenosti. Alkohol totiž tlmí vedomie a skresľuje spomienky, čo väčšinou nie je nič príjemné. Sotva teda bude zaujímavejšie niečo, čo si ani poriadne nepamätáte. 

Autor fotky: Thiago Miranda na Pexels

#4 Bez alkoholu sa nezabavíte

Lož. Je to síce smutné, no alkohol sa stal akousi prirodzenou súčasťou našej spoločnosti. Nevieme si bez neho predstaviť nijakú oslavu a mnohí ani napríklad večeru s partnerom. Psychológovia sa však zhodujú na tom, že rovnako dobre sa dá zabaviť aj bez alkoholu, avšak jedným dychom upozorňujú na to, že prechod na nový životný štýl nebude jednoduchý, hlavne ak sa často zúčastňujete večierkov, kde je stredobodom pozornosti alkohol. Možno si to dokonca bude vyžadovať hľadanie nových priateľov, ktorí sa dokážu zabaviť aj za triezva. 

#5 Prestať piť musia iba alkoholici

Lož. Takéto rozhodnutie môžete spraviť aj vtedy, keď si alkohol doprajete čo i len 1x alebo 2x za mesiac. K takémuto rozhodnutiu je najľahšie dospieť vtedy, keď si uvedomíte, že alkohol vám do života neprináša žiadne pozitíva. 

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov