Foto: pixabay.com

Vedci dokázali, že skutočne súdime ľudí na základe výzoru.

Na celkový prvý dojem, ktorý si vytvárame z druhého človeka, má vplyv viacero faktorov. Celkové držanie tela, očný kontakt či spôsob, akým komunikuje. To však nie je všetko. Nedávna štúdia publikovaná v časopise Psychological Science sa dotýka háklivej témy. Ukázala, že ľudí hodnotíme aj na základe typu postavy. Kto je nám sympatickejší? Štíhli ľudia či tí, ktorí majú navyše zopár kilogramov?

Článok pokračuje pod videom ↓

V tejto štúdii malo 76 vysokoškolských študentov (59 žien a 17 mužov s vekovým priemerom 20 rokov) z Texaskej univerzity v Dallase za úlohu vyhodnotiť celkový prvý dojem zo 140 náhodne vygenerovaných typov postavy. Na základe typu postáv mali vyhodnotiť tzv. veľkú päťku vlastností, do ktorej zaraďujeme neurotizmus, extraverziu, otvorenosť, prívetivosť a svedomitosť. Každá z týchto vlastností obsahuje 6 pozitívnych a 6 negatívnych charakteristík.

Skupina študentov v tomto zaujímavom experimente mala priradiť k počítačovej simulácii postáv vlastnosti, ktoré podľa nich mohli mať.

Typ postavy zohráva nemalú rolu

Photo by rawpixel on Unsplash

V závere výskumu vedci osobitne analyzovali ženské a mužské postavy. Všimli si však, že k postavám, ktoré mali viac tuku, študenti oveľa častejšie priraďovali negatívnejšie vlastnosti. Štíhle typy postáv sa zas, naopak, častejšie asociovali s pozitívnymi ľudskými kvalitami. Nie je to však len o estetickom dojme či predstave krásy, ktorú nám ukazujú médiá.

Vedci tvrdia, že podvedome obéznych ľudí vnímame ako menej kompetentných. Mnohí si, žiaľbohu, myslia, že sú leniví, chýba im disciplína či odvaha vyjsť zo zóny komfortu. Sú presvedčení, že práve preto majú problémy s nadváhou.

Na rozložení tuku skutočne záleží

Photo by Stas Svechnikov on Unsplash

K postavám, ktoré mali telesný tuk rozložený skôr v dolnej časti tela, študenti priraďovali skôr pasívne črty, akými sú závislosť či hanblivosť. Naopak, ak bolo viac tuku v hornej časti tela, postava mala priradené skôr aktívnejšie vlastnosti, ako napríklad dominantnosť či extraverzia.

Samozrejme, aj pri tomto výskume zohrávala svoju rolu príslušnosť k pohlaviu. Ženy s tzv. hruškovitým typom postavy sa spájali s vlastnosťami, ktoré predpokladajú vyššiu aktívnosť. Podľa hodnotenia študentov to boli ženy, ktoré sa neboja vyjsť z tieňa a nevykazujú pasivitu.

Photo by henri meilhac on Unsplash

Podľa záverov štúdie, ženy, ktoré majú menej kriviek, sú viac rezervované a pasívne. Pasívni muži mali skôr pravidelný typ postavy narozdiel od aktívnych a dominantných mužov so širokými ramenami. Zaujímavosťou štúdie je aj zistenie, že napr. neurotizmus sa spája s nadváhou a krátkymi nohami.

Štúdia jednoznačne dokazuje, že skutočne hodnotíme ľudí aj podľa podstavy. Určite by sme im však mali dávať viac priestoru na to, aby sa prejavil aj ich skutočný charakter. Pretože zdanie niekedy poriadne klame.

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov