Rakúsky psychológ, psychiater a lekár preskúmal ľudskú myseľ viac, než ktokoľvek pred ním.

Jeho prínos pre vedu bol nesporný. Celý svoj život sa zaoberal náročnými psychologickými a psychiatrickými otázkami a jeho myšlienky majú obrovskú hodnotu aj dnes. Ovplyvnili totiž nielen samotnú psychológiu a psychiatriu, ale aj umenie, literatúru, no dokonca aj spôsob, akým o niektorých veciach uvažujeme dodnes.

Článok pokračuje pod videom ↓

Naše zdravie najviac ochránia dve veci: láska k svojej práci a láska k svojmu životu

Freud prikladal veľmi veľkú dôležitosť tomu, aby človek vykonával prácu, ktoré ho baví a napĺňa. Videl totiž, že práca môže človeka buď ničiť, alebo velebiť. Za rovnako dôležitú pokladal lásku k svojmu životu. Tvrdil, že je dôležité nachádzať radosť v tých najbežnejších veciach, ako napríklad v kvetoch, či vo vôni po daždi. Bol však zástancom názoru, že na veci by sme sa mali pozerať reálne, teda nevidieť pohár ani poloplný, ani poloprázdny, ale vidieť ho jednoducho taký, aký v skutočnosti je.

Cieľom nášho života je smrť

Freud nechcel, aby sme ju videli vo všetkom, no bol presvedčený o tom, že človek, ktorý si toto tvrdenie uvedomí, bude mať dostatok odvahy na všetko, čo si zaumieni.

thebookoflife.org

Našou najväčšou silou sú naše slabosti

Vaši nepriatelia vám môžu ublížiť len jediným spôsobom – tým, že zneužijú vaše slabosti. Ak ich však vy prijmete, priznáte si ich a stotožníte sa s nimi, neostane nič, čo by mohli iní zneužiť proti vám. Prijatím svojich slabostí získate silu a vyniknite pred ostatnými, ktorí sa ich neustále snažia ukrývať.

biography.com

Ľudia sú inteligentnejší, než si dokážete predstaviť, no sú aj nepredstaviteľne nemorálni

Freud spochybňoval morálnosť ľudí a tvrdil, že človek by nikdy nemal odsudzovať názory druhých. Vždy sú totiž minimálne dve možnosti,  z ktorých si môžete vybrať. Váš výber pritom nikto nemá právo kritizovať a ak tak spraví, podľa Freuda je to len ďalší dôkaz jeho nemorálnosti.

Sen je kráľovskou cestou do bezvedomia

Vieme, aký obrovský význam prikladal Freud snom. Považoval ich za cestu do bezvedomia, resp. nevedomia, ktoré je nevyhnutné pre sebapoznanie. Samotný Freud o sebe tvrdil, že nemá jedinú bez toho, aby si nezapamätal aspoň jeden zo svojich snov.

Ľudia sa dokážu brániť útokom, no proti komplimentom sú bezmocní

Ak sa vám niekto snaží uškodiť útokom, väčšinou si nájdete buď cestu, ako sa ubrániť, alebo mnohokrát aj cestu, ako vrátiť útok späť. Freud bol však presvedčený o tom, že komplimenty sú omnoho nebezpečnejším nástrojom, ktorý je možné použiť na manipuláciu ľudí. Tí sa totiž komplimentom brániť ani nechcú, a tým pádom ani nedokážu.

Pozri aj: RADI ČÍTATE? TOTO JE 8 SUPERSCHOPNOSTÍ, KTORÝMI SA LÍŠITE OD ĽUDÍ, KTORÍ NEČÍTAJÚ

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov